IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи плановият ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

По време на ремонта са извършени и редица мерки, свързани с удължаването на живота на блока

16:54 | 16.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</em></p>

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” приключи и 1000-мегаватовата мощност вече е включена в електроенергийната система на страната, съобщиха от ядрената ни централа. 

Ремонтът на блока започна на 9 април. През това време бяха извършени предвидените ремонтни дейности и профилактика на системите и оборудването и блокът беше зареден със свежо ядрено гориво.

Реализирани са и редица мерки по проектите за удължаване на срока на експлоатация и за повишаване на топлинната мощност на реактора, сред които обследване на парните турбини, на сепаратори-паропрегреватели, съдове и тръбопроводи, модернизация на сепарационните системи на два парогенератора и др.

Другият 1000-мегаватов енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй” – шести, работи с пълно натоварване на мощностт, коментират от централата. 

По данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) ядрената централа осигурява малко над 33% от товара на електроенергийната система на страната към 16 часа на 16 май. Общият товар е почти 4 000 мегавата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още