IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсим инвеститор от Китай за новия блок в АЕЦ Козлодуй

Нови ядрени мощности няма да са в ущърб на енергетиката, смята енергийният министър Теменужка Петкова

16:31 | 14.04.16 г. 2
Търсим инвеститор от Китай за новия блок в АЕЦ Козлодуй

Търсим стратегически инвеститор от Китай за нови ядрени мощности и това е причината за посещения на българска делегация в азиатската държава. Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия.

Тя поясни, че българската страна е искала да се запознае и с работата на Westinghouse по изграждане нови ядрени блокове в Китай.

Петкова каза, че изграждането на нови ядрени мощности е приоритет, но ако те се строят без държавни гаранции, без дългосрочни договори за изкупуване и без миксиране на цената на пети и шести блок с новите мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Депутатът от БСП Лява България Драгомир Стойнев отбеляза, че без държавни гаранции, това ще означава собственост на стратегическия инвеститор у нас. "Съгласни ли сме Китай да има собственост у нас?", коментира той и посочи, че вероятно ще се наложи обществено обсъждане по този казус.

Кирил Цочев от АБВ коментира и проблемите при внедряването на технологията на Westinghouse в Китай, което бави изпълнението на проекта. Според него има проблем с помпата за охлаждане на реактора. В момента и двете страни водят арбитражно дело за 980 млн. долара заради забавянето, каза още депутатът.

"Българското правителство няма да направи нищо в ущърб на обществото и на българската енергетика", каза Петкова. Тя гарантира, че плановете за нови мощности ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане и ще бъдат представени в Народното събрание.

Петкова уточни още, че предстои посещение на експертна група в САЩ, която да се запознае с внедряването на реактора АР 1000 на Westinghouse в страната.

На въпрос на депутата Драгомир Стойнев Петкова отговори, че задълженията на Топлофикация - София към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са 500 млн. лева. Холдингът ще предприеме стъпки да потърси тези пари, включително и по съдебен път, за да не бъде изпуснат давностният срок.

Енергийният министър уведоми депутатите, че като цяло енергийният холдинг приключва 2015 г. с печалба от 40 млн. лева. Всички дружества са в добро финансово състояние, като само ТЕЦ Марица Изток 2 е на загуба от 72 млн. лева.

Националната електрическа компания (НЕК) също е на загуба, но финансовият й резултат се подобрява. Загубите на дружеството през 2014 г. са били в размер на 584 млн. лева, а през 2015 г. текущата загуба намалява с почти 200 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
От Марс търсете, там питат за вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още