IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: Конкуренцията в енергетиката е приоритет за ЕК

Комисията още извършва активен анализ има ли недопустима държавна помощ при „американските“ централи

10:40 | 10.06.16 г.
Вестагер: Конкуренцията в енергетиката е приоритет за ЕК

Един от приоритетите на европейските институции, които работят за подобряване на конкуренцията, е енергетиката. Всички искат пазарите да функционират нормално, за да имат хората достъп до енергия, каза в ефира на БНТ комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя съобщи, че по повод проверката за нерегламентирана държавна помощ за AES Гълъбово и КонтурГлобал все още тече „активен анализ и проверка на случаите“. Комисарят обясни, че подобни оценки отнемат много време и не се ангажира със срок за произнасяне по случая. 

„Опитваме се да идентифицираме правилните казуси и да ги разследваме. Понякога това отнема много време“, каза още комисарят. Типичен случай за това са проверките, които ЕК прави по отношение на „Газпром“. Анализите са показали, че компанията се възползва от своето доминиращо положение, за да разделя пазарите.

Вестагер беше категорична, че „в Европа не е забранено една фирма да бъде голяма, но това носи определени отговорности“ - не може да се злоупотребява с размера на една компании и всеки би трябвало да има шанс на европейските пазари, независимо от размера си.

ЕК отблизо следи да няма злоупотреби в случаи като „Газпром“ или Google, допълни още тя.
Тя отбеляза още, че развитието на газовите връзки в България са много важно условие за подобряване на конкуренцията на пазара. Ситуацията обаче показва, че са необходими много инвестиции във физическата инфраструктура.

Комисарят отчете също, че геополитическият натиск в енергетиката зависи от волята на политиците, но и от гласоподавателите. Според нея, ако искаме конкуренция, трябва да се положат усилия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още