fallback

Ив. Иванов: България и Гърция не са конкуренти за изграждане на газов хъб

И без газ от Русия има смисъл от хъб у нас, защото газ може да постъпва от много други източници, смята председателят на КЕВР

11:33 | 08.09.16 г. 12

България и Гърция не са конкуренти по отношение на идеята за изграждане на газов хъб в региона, смята председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Пред журналисти той обясни, че газопреносната мрежа на страната ни е една от най-добре развитите в Югоизточна Европа.

По тази причина и България ще има предимство пред другите държави в идеята да реализира газов хъб. Гърция обаче също активно преговаря за привличане на газ от различни източници, включитилно и от Русия, чрез "Турски поток".

Все пак "Булгартрансгаз" ще се нуждае от около 1,5 млрд. евро, за да изгради системата на газоразпределителния център. Тези средства ще отидат за увеличаване на налягането в системата, където е необходимо, за да бъдат гарантирани по-големите количества газ, които ще преминавит през страната. Допълнително ще трябват средства и за увеличаване на капацитета на газохранилището в Чирен до 1 млрд. куб. метра (от сегашните 550 млн. куб. метра).

За реализирането на идеята за газов хъб трябва да бъдат довършени и газовите връзки със съседните държави, които в момента са на различен етап на реализация. Най-напреднала е работата по интерконектора с Румъния, която всъщност трябваше да бъде готова през 2013 година. Очакванията са, че до края на годината тази връзка най-накрая ще бъде въведена в експлоатация. 

Не е задължително да има хранилище за газ около Варна, каза още Иванов. Той обаче припомни, че има и идея за превръщането на сегашното находище Галата, което е почти изчерпано, в газов хъб. Докъде обаче е този проект, председателят на регулатора няма информация. 

Дори и без руски природен газ има смисъл от изграждане на хъб в България, убеден е Иван Иванов. Освен от Русия газ в страната може да влезе от Азербайджан, Туркменистан, Северен Ирак, Иран, дори и от Израел, както и втечнен газ през терминала край Александруполис.

"Южното направление не бива да бъде подценявано. Руски газ е добре дошъл на газовия хъб при едно единствено и категорично условие - Русия трябва да знае, че пристигайки този газ на територията на България, трябва да бъдат спазени всички изисквания спрямо законодатерството на ЕС", каза Иванов и допълни, че същото се отнася и за Гърция.

Председателят на КЕВР припомни още, че целта на европейския Енергиен съюз е пълната свързаност на мрежите на 28-те членове на ЕС и газовият хъб е част от плановете на Комисията в тази насока.

Иван Иванов не очаква промяна на цената на парното преди зимния сезон, защото "Булгаргаз" на този етап предлага минимално повишение на цената на газа през третото тримесечие - от около 3%. Компанията ще внесе окончателното си ценово заявление на 10 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
fallback