IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: България и Гърция не са конкуренти за изграждане на газов хъб

И без газ от Русия има смисъл от хъб у нас, защото газ може да постъпва от много други източници, смята председателят на КЕВР

11:33 | 08.09.16 г. 12
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

България и Гърция не са конкуренти по отношение на идеята за изграждане на газов хъб в региона, смята председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Пред журналисти той обясни, че газопреносната мрежа на страната ни е една от най-добре развитите в Югоизточна Европа.

По тази причина и България ще има предимство пред другите държави в идеята да реализира газов хъб. Гърция обаче също активно преговаря за привличане на газ от различни източници, включитилно и от Русия, чрез "Турски поток".

Все пак "Булгартрансгаз" ще се нуждае от около 1,5 млрд. евро, за да изгради системата на газоразпределителния център. Тези средства ще отидат за увеличаване на налягането в системата, където е необходимо, за да бъдат гарантирани по-големите количества газ, които ще преминавит през страната. Допълнително ще трябват средства и за увеличаване на капацитета на газохранилището в Чирен до 1 млрд. куб. метра (от сегашните 550 млн. куб. метра).

За реализирането на идеята за газов хъб трябва да бъдат довършени и газовите връзки със съседните държави, които в момента са на различен етап на реализация. Най-напреднала е работата по интерконектора с Румъния, която всъщност трябваше да бъде готова през 2013 година. Очакванията са, че до края на годината тази връзка най-накрая ще бъде въведена в експлоатация. 

Не е задължително да има хранилище за газ около Варна, каза още Иванов. Той обаче припомни, че има и идея за превръщането на сегашното находище Галата, което е почти изчерпано, в газов хъб. Докъде обаче е този проект, председателят на регулатора няма информация. 

Дори и без руски природен газ има смисъл от изграждане на хъб в България, убеден е Иван Иванов. Освен от Русия газ в страната може да влезе от Азербайджан, Туркменистан, Северен Ирак, Иран, дори и от Израел, както и втечнен газ през терминала край Александруполис.

"Южното направление не бива да бъде подценявано. Руски газ е добре дошъл на газовия хъб при едно единствено и категорично условие - Русия трябва да знае, че пристигайки този газ на територията на България, трябва да бъдат спазени всички изисквания спрямо законодатерството на ЕС", каза Иванов и допълни, че същото се отнася и за Гърция.

Председателят на КЕВР припомни още, че целта на европейския Енергиен съюз е пълната свързаност на мрежите на 28-те членове на ЕС и газовият хъб е част от плановете на Комисията в тази насока.

Иван Иванов не очаква промяна на цената на парното преди зимния сезон, защото "Булгаргаз" на този етап предлага минимално повишение на цената на газа през третото тримесечие - от около 3%. Компанията ще внесе окончателното си ценово заявление на 10 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 7 години
"Ив. Иванов: България и Гърция не са конкуренти за изграждане на газов хъб "Ето тук съм 100% съгласен: Не България и Гърция са конкуренти /в момента, кой изобщо ги пита?/ а ДОСТАВЧИЦИТЕ на природен газ. Сиреч, Газпром, Иран, Азербайджан, евентуално, по някое време, Израел и Катар. ТЕ се конкурират. От нас - ако рекат да ни питат - територия, малко /и ивтини/ арбайтери и те така. Наивно е да се мисли че, предал ли си 100 пъти, няма да предадеш 101-ви. Всички го знаят и всички се съобразяват. Толкова за "хъб Балкан". Ако и да може, ще е едва след изчерпване на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НАДЕЖДНИ МЕСТА.Ние не сме такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
tonitov
преди 7 години
Русия може и да има газ, но няма пари да построи проводите и затова само блъфира. Тук ще строим, там ще строим и никъде няма да построи. Това не е държава както и команистите не са партия, а мафия, затова много си допадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Затова сигурно австрийския хъб в Баумгартен (и не само той) дава мило и драго за разширение на неговия капацитет за съхранение щото точно не ти трябва съхранение, а само транспортиране.Казах ти да мислиш с другата глава ако въобще има нещо в нея. Обичайните ежегодни промени в цените при горивата следват промяната в сезоните която пък е причината за увеличаването или намаляването на потреблението им. През лятото е най-евтино, през зимата е най-скъпо. Дори и само с 0.05 $ за куб.м. да се промени цената как това кореспондира с разбирането ти за ефект върху България, когато се отнася за 1.5 до 2 милиарда куб. м. потребление в България през зимата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
И като имаме капацитет за съхранение, това как се влияе от хъба? Това е хранилище, не хъб. Кое пречи да се купува газ когато е евтин и да се ползва когато е скъп и без да строим "хъб"? Както върви, газа не се очертава да става по-скъп, Русия има газ колко искаш и има нужда от доларчета, така че има голямо желание да продава, въпроса е с преноса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Ако това стане ще помогне да не сме зависими от постоянни и чести ежемесечни покупки на газ. Можем да купуваме газ за собствени нужди тогава когато е най-евтин и да го използваме когато си решим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Помисли малко и с другата глава ако има нещо в нея.Ако имаме собствен капацитет за съхранение на 3 милиарда куб.м. газ защо да не го използваме. Допреди 10 години имахме възможност да разполагаме само със запаси от 250 милиона, в момента имаме за над 500 милиона и се извършва разширение за до 1 милиард куб.м. Когато разширим възможностите си за съхранение на 3 милиарда куб.м. при възникване на някоя сериозна криза или война можем да издържим 1 година без доставки.Само заради това не си ли заслужава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Хъб се строи там, където има подходящи условия затова, а те са наличието освен на преносна инфраструктура и на подземни газови резервоари (находища), които след изчерпването им може да продължат да се използват.За да не е скъпо нагнетяването/изпомпването трябва да не са на голяма дълбочина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
misanthrope
преди 7 години
Не мога повече да търпя тези глупости, за които се говори от най-високо държавно и европейско ниво и все повече хора се включват и все по-голяма истерия се създава. Отиваме в гугъл транслейт и пишем HUB1 the central part of a wheel2) the effective center of an activity, region, or networkТоест хъб е ЦЕНТЪР някакъв. Каква е логиката да построиш хъб за ЕС в държава, която е външна граница, която е най-накрая? Никаква. Дори да приемем, че има смисъл от някакъв газов хъб ( което само по себе си е пълна тъпотия) за ЕС, то би следвало този хъб да е в Чехия, Австрия или Южна Германия, не в България. Това е поредния мъртво роден проект, за да не си признае ББ, че бяхме изхвърлени от играта с транзита на газ, поредното нещо, в което ще се налеят милиони или милиарди, които ще изтекат в джобовете на "добрите" западни фирми и малка част от тях - в джобовете на Бойкопомазаните им български подизпълнители и разбира се, което ще покачи държавният ни дълг. Поредното Белене или Кремиковци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Времето ще покаже.Аз на толкова пристрастни хора като вас не вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
"Ще го получим почти даром."Хаха...даром няма нищо , пич...гласят България за един голям бежански лагер , и затуй подхвърлят корупционни възможности на Боко и ко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още