IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Гърция е важен енергиен център за Европейския съюз

Южната ни съседка е с крачка пред България по отношение на плановете за газов хъб

17:50 | 19.01.17 г. 3
<p>
	Алексис Ципрас (вляво) разговаря с Мигел Ариас Канете. <em>Снимка: официален Twitter акаунт на гръцкия премиер</em></p>

Алексис Ципрас (вляво) разговаря с Мигел Ариас Канете. Снимка: официален Twitter акаунт на гръцкия премиер

Гърция е важен енергиен център за ЕС и за целия регион на Югоизточна Европа и Средиземноморието. Това посочи комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете по време на срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина.

Двамата са обсъдили стратегическото положение на страната по отношение на енергийната инфраструктура, съобщават от пресслужбата на гръцкото правителство.

По отношение на плановете за изграждането на енергиен хъб на Балканите Атина се състезава с България. На този етап обаче южната ни съседка е с една крачка напред – през Гърция преминава Трансадриатическият газопровод (TAP), част от Южния газов коридор, по който ще минават газовите потоци от Каспийския регион към Европа.

Към 17 януари 1/3 от трасето (към 250 километра) от газопровода вече е построена. По план вървят работите и по TANAP – другата част от Южния газов коридор.

В допълнение Атина преговаря активно и за достъп до перспективните газови находища в Средиземно море. Плановете на руския газов гигант „Газпром“ предвиждат още и една от тръбите на „Турски поток“ да доставя газ за Европа, преминавайки през територията на Гърция.

По този начин страната ще си осигури достатъчно количества природен газ, за да може да отстоява позиция на важен газов център, макар и още страната да не е обявила официално къде ще бъде изграден.

България вече заяви своето намерение за реализацията на газов хъб и посочи за негово местоположение Варна. Плановете ни бяха одобрени от Европейската комисия. На този етап обаче няма осигурени източници на газ за този хъб.

Много е вероятно, ако Гърция изгради газов хъб, той да бъде разположен край Александруполис. Атина има план да построи и терминал за регазификация на втечнен газ край пристанищния град, което ще даде още един източник на газ. Трасето на TAP също преминава в близост до него.

И за Гърция, и за България е валидно изискването за изграждането на газови хранилища, за да бъдат осъществени плановете за хъб. И двете страни имат минимални възможности за съхранение на газ. За сравнение Украйна, през която в момента минава голяма част от транзита на руски газ за Европа, разполага с газохранилища с обем от над 30 млрд. куб. метра газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Южен поток ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Ами Бойко се позапусна напоследък. Не спортува като едно време, а Алексис явно е редовен във фитнеса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
deant
преди 7 години
Не крачка, а 1-2 обиколки!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още