IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова ще търси най-доброто решение за АЕЦ "Белене"

Сред приоритетите за новия енергиен министър е пълната либерализация на енергийния и газовия пазар

17:20 | 04.05.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

В сектор „Енергетика“ има предизвикателства и много работа по надграждане на свършеното в последните две години. Това коменитра министърът на енергетиката Теменужка Петкова при завръщането си във ведомството, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

Тя посочи и основните казуси, по които ще работи нейният екип – пълната либерализация на електроенергийния и газовия пазар, решение за АЕЦ „Белене“ и предстоящото решение на Европейската комисия по антимонополните дела срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ), „Булгартрансгаз“ и „Булгартаз“.

Довършването на АЕЦ „Белене“ трябва да стане по възможно най-добрия за обществото начин. „Когато е похарчен толкова сериозен финансов ресурс, ние сме длъжни да постигнем най-доброто решение“, каза Петкова.

През миналата година България плати над 1,2 млрд. лева за оборудването на АЕЦ „Белене“. Част от него вече се съхранява на площадката на централата край Белене. За строителните работи по проекта са изхарчени 1,4 млрд. лева.

В предишния мандат на ГЕРБ Петкова, която заемаше същия пост, съобщи на няколко пъти за проявен инвеститорски интерес към проекта. Предишният кабинет беше категоричен, че централата ще бъде построена единствено от частен инвеститор без финансови ангажименти от страна на държавата.

В управленските приоритети на кабинета на ГЕРБ и Обединените патриоти АЕЦ „Белене“ липсва. Правителството ще работи за удължаване на срока за експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“ - това е посочено като приоритет на управляващата коалиция в енергийната сфера. 

Служебният министър Николай Павлов отбеляза при напускането на поста си, че основната задача пред неговия екип е била да подобри финансовата стабилност на държавната енергетика

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
ivanrog
преди 6 години
Очакваме появата на "австрийски" финансов инвеститор за "Белене", предполага се срещу довършването на АЕЦ-а, ще получи към 70-80% от проекта. Естествено инфраструктурата ще е за сметка на НЕК ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още