IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 535 млн. евро са изхарчени за извеждането на блоковете на АЕЦ "Козлодуй"

Няма да има проблеми при извеждането от експлоатация на работещите в момента пети и шести блок в централата, смятат от ДП РАО

20:45 | 08.06.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Общо 535,5 млн. евро са похарчени в периода 2003 - 2016 г. за извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй", съобщи пред журналисти изп. директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Дилян Петров. Той участва в конференцията Булатом, посветена на развитието на ядрената енергетика у нас.

Целият проект по предсрочното извеждане на блоковете ще струва 1,106 млрд. евро, като до 2020 г. са осигурени 731,4 млн. евро - по Международния фонд "Козлодуй" (чрез Европейската банка за възстановяване и развитие) и от националните фондове. Усвоените до този момент средства от българските фондове (за извеждане от експлоатация и за радиоактивни отпадъци) са почти 195,4 млн. евро. Останалите 340 млн. Евро са от ЕБВР.

Срокът за изпълнение на работите е скъсен с пет години до 2030 г., обясни още Петров. Най-тежките дейности обаче предстоят - рязането на самите реактори.

България пое ангажимент да затвори първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" в договора за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Подобни действия трябва да предприемат и още две страни - Литва и Словакия. При тях работата обаче много изостава, а и отпуснатите пари са повече. Причината е, че почти всички дейности се възлагат на външни организации и се оскъпяват. България сама подготвя нужните кадри и извършва планираните мерки, което води и до спестяване на средства.

От думите на Петров обаче стана ясно, че има недостиг на около 30 млн. евро, който е установен при преоценката на дейностите, извършени досега. Има допълнителна работа, както и мерки, които не са били оценени правилно в началото на проекта, започнат през 2003 г. Такива са например разходите за горивото, което все още се намира в АЕЦ "Козлодуй". Оценката ще бъде извършена до края на лятото и тогава ще стане ясна и точната сума, за която ДП РАО ще настоява пред Европейската комисия.

Преоценка на разходите и дейностите се прави на всеки три години, уточни зам.-изпълнителният директор на ДП РАО Маргарита Коркинова. Подобно преразглеждане на плановете вече е правено през 2010 г. и 2013 г.


Предприятието очаква до края на тази година да бъдат премахнати всички съоръжения от машинната зала на първи и втори блок, а до средата на 2019 г. - и на трети и четвърти блок. Към момента са "почистени" 90% от машинната зала. От 2020 г. ще започне извеждането от експлоатация и на реакторите.

През 2016 г. ДП РАО получи лиценз за старта на работата по извеждане от експлоатация и на трети и четвърти блок.

Петров коментира още, че в своя експлоатационен срок първите четири блока са натрупали 156 млн. евро за дейности по извеждане от експлоатация. Всяка година АЕЦ "Козлодуй" внася 10,5% от приходите си от продажби във фонда за извеждане от експлоатация, т.е. около 80 млн. лева годишно. От ДП РАО не очакват да има проблем със средствата за затварянето на тези два блока. "Имаме уверение, че те ще работят поне още минимум 20 години", допълни още Петров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 33 rate down comment 1
BogKa
преди 6 години
***, ***,ограничен и склонен към върхови манипулации НАРОД .... РАЯ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
еми доста е прос щом народа избира такива които правят това нещо и то сега за трети пореден път ..... значи е дооооста проссс ..... :)) Кой иска да ни затвори централата да си плати той и да я затваря, за кво трябва хората да теглят заеми и плащат за затваряне след тва да купуват от Франция чрез Румъния ток ?! Тва треа си мегамалоумен да го напрайш, но наща тъпотия е безгранична за тва Терминал 2 е цигганите и бежанците да им платат заемите за затваряне на централата и скъпия ток от вентилаторите пак взети назаем ..... ако искат аз да плащам ?!? ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 1
zelka007
преди 6 години
*** , *** ... колко да е *** . не сме прости , по-скоро лесно се манипулира чрез медийте и се възползват от това онези с лепкавите пръсти :) , по стив ханке . за капак липса на прозрачност и отговорност , и резултата е налице...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
по-*** народ не съм виждал от нашия честно, не стига че си затваря работещата централа ами и си плаща ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още