fallback

Депутатите си обещаха: без политика за бъдещето на енергетиката

До края на октомври Министерството на енергетиката трябва да се отчете с мерки за емисиите от големите централи

13:19 | 30.06.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За спиране на конфронтациите и без политика в мерките за развитието на енергетиката се разбраха депутатите в Народното събрание. Бъдещето на сектора беше обект на дискусия в рамките на парламентарния контрол.

След края на дебатите депутатите приеха решение, с което задължиха министъра на енергетиката Теменужка Петкова да внесе доклад във връзка с мерките, които ще предприеме водената от нея институция за емисиите от големите горивни инсталации.

Темата стана актуална с промяна на лимитите, приети от комитет на Европейската комисия през април. Промяната трябва да бъде одобрена от Колежа на комисарите и вписана в Официалния вестник на Европейския съюз. Лимитите ще влязат в сила четири години по-късно.

Новите изисквания обаче поставят под въпрос съществуването на въглищните електроцентрали, които са базови за енергетиката и произвеждат около 40% от електроенергията.

По време на изказванията беше посочена нуждата от разработване на енергийна стратегия, на базата на която да се развива секторът.

Решенията, които се взимат в енергетиката, трябва да бъдат вземани с консенсус, категорична беше енергийният министър Теменужка Петкова. Тя посочи, че за развитието на сектора трябва да бъдат преодолени "дребните политически различия" и това показва държавническото отношение на депутатите по проблема.

Министърът беше категорична по време на своето изказване пред депутатите, че неотменна част от бъдещето на енергийния сектор е осигуряването на неговата финансова стабилност. Тя допълни, че Министерството на енергетиката работи активно за получаване на дерогации за централите, но и самите оператори на тези мощности трябва да изготвят своите анализи за разходите и спецификите, които да покажат, че от икономическа гледна точка инвестициите ще бъдат в пъти по-големи от ползите за екологията.

Тя беше категорична, че решението за нови мощности - особено ядрени, се взимат за поколения напред и трябва да почиват на консенсус, да са икономически обосновани и да почиват на пазарни принципи. Петкова посочи, че има инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене", но трябва да има прозрачна приватизационна процедура. "Ако проектът е жизнеспособен, той ще бъде реализиран", каза тя.

Ако тези планове не успеят, ще се върви към изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", отчете още Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
fallback