IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма стратегия за бъдещето на въглищните централи у нас, смятат еколози

Краят на въглищата ще настъпи след 15-17 години, предупреждават от „Грийнпийс“ - България и сдружение „За Земята“

13:43 | 07.02.17 г. 4
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Няма ясен план и стратегия за постепенното затваряне на финансово нерентабилните и замърсяващи въглищни централи в България. Това пишат екологичните организации „Грийнпийс“ - България и „За земята“ в своя позиция, изпратена до медите.

Еколозите посочват, че не се полагат усилия за намиране на алтернативна заетост на работещите в централите и във въглищните мини.

В една от последните инициативи на ЕК за „чиста“ енергия, представена в края на миналата година, беше записано, че общността вече няма да подкрепя изкопаемите горива – нито пряко, нито косвено. Плановете на Брюксел са за стимулиране на възобновяемите източнизи и подобряването на енергийната ефективност. 

„Грийнпийс“ и „За Земята“ предупреждават, че „краят на въглищата“ ще бъде факт в следващите 15-17 години. Оценката на еколозите е, че въглищната индустрия се поддържа изкуствено. „Перник и Бобов дол са отдавна затихнали икономически и само формите на скрити субсидии поддържат мините и топлоелектрическите централи там работещи“, е записано в становището на организациите.

Макар и с по-бавни темпове, същото се случва и региона на Стара Загора. Еколозите предупреждават, че без предприемане на мерки бъдещето на тези региони „ще потъне заедно с въглищата“.

Според двете организации при работата на топлоцентралите има и други слабости. В цената на електроенергията например се калкулират екологични подобрения, а тези съоръжения не работят. Затова и критикуват и „изкуственото задържане“ на работата на централите с оправданието за социалните последици от затварянето им.

България е закъсняла с въвеждането на програми за разнообразяване на местните икономики в моносекторни региони, които зависят от добив и изгаряне на въглища, пишат още еколозите и препоръчват страната да следва добрите примери на Германия, Полша и Чехия, които прилагат мащабни програми за преориентиране на зависимите от въглищата региони.

Българските общини, в които има действащи ТЕЦ-ове, обаче нямат планове за изход от зависимостта от въглищата, а и нямат и интерес да създават подобни стратегии. Местните общности се държат неинформирани за предстоящите промени, до момента в който „заповедите за съкращения не станат реалност“, посочват в становището си двете екологични организации.

По данни на Eurocoal, европейската въглищна организация, в сектора у нас работят 11,5 хил. души. Екологичните организации изчисляват, че в топлоцентралите годишно се изгарят 28 млн. тона лигнитни въглища, които са с високо съдържание на вода. Около 14 млн. тона вода се изпарява и изхвърля през комините на топлоцентралите във вид на водна пара, заедно с димните газове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Чичковците Бъфет и Сорос явно не вярват много в залеза на въглищата. Дали не спонсорират тайно разни зелени и пембени и после като се срине цената да купуват? Едва ли ще разберем скоро. Имайки предвид, че без въглища близките 30-40 години нямаме никакъв шанс да задоволим потреблението на ток явно не са изкукали още, въпреки преклонната си възраст :)http://oilprice.com/Energy/Coal/Is-George-Soros-Betting-on-the-Long-Term-Future-of-Coal.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Краят на въглищата настъпва от доста дълго време, поне от 30-40 години.https://***.investingdaily.com/11155/warren-buffett-is-betting-big-on-coal/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Ако може тези лyмпeни да ни кажат, с какво ще се снабдяваме с електричество, при положение че 40% в момента идва от ТЕЦ и 40% от АЕЦ. Те искат и двете да закрият. Преди две седмици като беше -10 през деня, а (според тукашните журналисти) перките и фототата даваха макс 4% и то през деня, с какво точно ще се топлим и ще си светим ? Докога ще се дава трибуна на всякакви мaлoyмници и шuзoфреници ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
vladconsult
преди 7 години
Еко мафиотите пак искат да лапат български пари!!! Не им стига постоянния еко терор, но и алчността им няма граница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още