IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК няма да подкрепя повече изкопаемите горива – нито пряко, нито непряко

Санирането на сградите и подкрепата на ВЕИ-сектора са част от плановете на Комисията за чиста енергетика

16:30 | 30.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Европейската комисия (ЕК) няма да подкрепя изкопаемите горива – нито пряко, нито непряко, заяви комисарят по въпросите на енергетиката и защита на климата Мигел Ариас Канете при представянето на нов амбициозен пакет на Комисията за чиста енергия.

На пресконференция в Брюксел Канете уточни, че мерките предвиждат промени в няколко области, които да подкрепят развитието на чистата енергетика в Европейския съюз (ЕС) и изпълнението на целите за намаляване на въглеродните емисии с 40% през 2030 г.

Сред тях са подкрепа за възобновяемите източници за производство на енергия, мерки за повишаване на енергийната ефективност и насърчаване на новите технологии в сектора.

Пред журналисти комисарят отчете, че инвестициите във ВЕИ-сектора през последните години намаляват наполовина. Възобновяемите източници трябва да произвеждат поне 27% от окончателното енергийно потребление в общността до 2030 г. В областта на производството на електроенергия възобновяемите източници трябва да съставляват дял от 50 на сто.

Промяната в директивите за ВЕИ-производството предвиждат увеличаване на дела на тези източници, особено в сектора на транспорта. ЕК ще насърчава навлизането на нови технологии, биогорива и водород.

По отношение насърчаването на електрифицирането на транспорта ЕК ще инвестира 2 млрд. евро в следващите години в проекти за екологично унищожаване на отработените акумулатори.

Потребителите ще могат също да произвеждат електроенергия от ВЕИ и да я продават, когато я предоставят в мрежата. Ще бъдат направени и промени, така че енергийния пазар да „поеме" повече ВЕИ.

По време на брифинга в Брюксел стана ясно, че няма да има национални цели за дял на ВЕИ, а само обща европейска цел. По този начин от ЕК се надяват да засилят сътрудничеството между държавите, за да може да се възползваме от предимствата на Европа, отбеляза от своя страна комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

„Защо да слагаме слънчеви панели на покривите в Северна Финландия“, коментира той и допълни, че задължителните цели на национално ниво не са толкова ефективни.

В своето предложение ЕК предвижда и мерки за свързване на националните енергийни пазари и повишаването на енергийната ефективност с 30% до 2030 г. Сградите ще бъдат не просто енергийноефективни, а с интелигентни системи за управление, посочи още Шефчович.

Мерките ще доведат до създаване на работни места в ЕС, намаляване на разходите за внос на изкопаеми горива и като цяло намаляване на парниковите газове с общо 40% до 2030 г.

Чрез мобилизирането на до 177 млрд. евро годишно публични и частни инвестиции през периода от 2021 г. нататък новият пакет за чиста енергия може да генерира до 1% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на общността през следващото десетилетие и да създаде 900 хил. нови работни места, записано е още в предложението на Комисията.

Изчисленията сочат, че ЕС ще спести и 60 млрд. евро до 2030 г. от намаляването на вноса на изкопаеми горива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още