IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България се рециклират около 300 тона батерии годишно

През последните 5 години се увеличава делът на рециклираните отпадъци у нас, по данни на МОСВ

10:16 | 25.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За последните три години събраните за рециклиране портативни батерии и акумулатори са нараснали над 2 пъти до близо 300 тона годишно. Това съобщи  заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков на кръгла маса  за управлението на отпадъците, организирана от Българската асоциация по рециклиране, съобщи Асоциацията.

По данни на екоминистерството, по отношение на оловни акумулаторни батерии България заема едно от челните три места в ЕС по ефективност на рециклирането им. 

„През последните 5 години се увеличава делът на рециклираните отпадъци у нас“, заяви зам.-министърът.

Той посочи, че що се отнася до заложените цели за ополозотворяване, в България изпълнението им се движи около и над средното ниво за държавите членки на Евросъюза, а в определени категории дори съществено надвишава заложената цел.

Например рециклирането на големи и малки домакински уреди и електрически и електронни инструменти е над 80-85% за 2014 г. при цели по директива, вариращи от 50 до 75 на сто.

„България се справя много добре в сравнение с други страни членки на ЕС по отношение на основната цел – до 2020 г. да се постигне 50 на сто рециклиране на отпадъците в Съюза“, каза представителят на Европейската комисия  Джордж Кремлис, началник отдел в ГД „Околна среда“.

Участниците във форума коментираха, че бъдещето на рециклиращия бранш зависи най-вече от три неща: инвестиции в иновативни технологии, стимули за рециклирането и добро законодателство, без излишна бюрокрация и натоварване на рециклиращия сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още