IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

470 млн. лв. са очакваните приходи в спасителния енергиен фонд през 2018 г.

Почти половината от тези средства ще дойдат от продажбата на емисии

22:05 | 31.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Приходи в размер на 470 млн. лева ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) през 2018 година. Това е предвидено в бюджета на фонда, одобрен от Министерския съвет.

Близо половината от тези приходи – 220 млн. лева, се очаква да бъдат от продажба на квоти въглеродни емисии, посочват от пресцентъра на правителството.

Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на Националната електрическа компания (НЕК), включително и за минали регулаторни периоди, произтичащи от статута ѝ на обществен доставчик според Закона за енергетиката.

Преди дни по време на дискусия в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова съобщи пред депутатите, че приходите във ФСЕС за 2017 година са 473 млн. лева. Вземанията на Фонда са в размер на 44 млн. лева. Причината е, че част от задължените лица не внасят своите вноски. 

ФСЕС беше създаден с промени в Закона за енергетиката през 2015 година. В него 5% от приходите си дължат производители и търговци на електроенергия. Малко по-късно задължение да внасят част от приходите си получиха и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и "Булгартрансгаз" в качествата им на оператори на мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още