IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът очаква от енергийното министерство стратегия за Белене до 30 юни

Държавата не трябва да дава гаранции и да поема никакви ангажименти по проекта, смятат от ГЕРБ

14:45 | 02.03.18 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на енергетиката трябва да изготви конкретни предложения за АЕЦ "Белене" и да отдели пасивите и активите на проекта в отделно юридическо лице до 30 юни 2018 г. За това се разбраха депутатите след дискусия в Народното събрание.

В деловодството на парламента бяха внесени два алтернативни проекта за решение. Депутатите от БСП искаха варианти за централата в срок от 1 месец. От ГЕРБ обаче внесоха своето предложение, според което енергийното министерство дължи тези отговори до 30 юни.

Предложението на левите не беше прието, като депутатите от ГЕРБ се въздържаха при гласуването. Проектът на ГЕРБ пък беше одобрен единодушно от 137-те депутати, присъстващи в този момент в пленарната зала.

Дискусията за АЕЦ "Белене" започна с гаф, защото енергийният министър в оставка Теменужка Петкова беше взела отпуск и в началото на пленарното заседание председателят обяви, че дебатите се отлагат за следващата седмица. По-късно обаче Петкова се появи в Народното събрание и изрази желание все пак дискусията да се състои.

В края на януари по време на изслушване в енергийната комисия в Народното събрание Петкова обясни, че чисто счетоводно активите и пасивите на АЕЦ "Белене" са отделени от Националната електрическа компания (НЕК). Предстои и създаването на проектната компания. 

По време на дебатите от БСП посочиха, че няма по-добра технология за генериране и доставка на енергия без емисии и смятат развитието на ядрената енергетиката за безалтернативно. От ДПС призоваха за дългосрочна стратегия за развитието на енергетиката.

От ГЕРБ пък бяха категорични, че проектът за АЕЦ "Белене" трябва да се осъществи като пазарен - без никакви ангажименти и гаранции на държавата под формата на дългосрочни договори за изкупуване, преференциални цени и т.н.

"Държавата е дала достатъчно за този проект", каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев, припомняйки повече от 3 млрд. лева разходи за площадка, оборудване, разрешения и т.н.

Добрев беше категоричен, че през 2012 година проектът е бил спрян, защото държавата не е могла да осигури 20-те млрд. лева, необходими за реализацията му. Тази сума е потвърдена и от анализите на Българската академия на науките (БАН), каза още депутатът.

В своето изявление пред депутатите енергийният министър пък призова за широк консенсус по АЕЦ "Белене", защото решението за централата касае поколения напред.

Пред журналисти тя допълни, че предстоят разговори със съседните балкански държави в изпълнение на идеята на премиера Бойко Борисов за строителството на централата като балкански проект с финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

АЕЦ "Белене" може да бъде прекрасен проект, реализиран на пазарна основа, смята още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Тая сметка, дето си а направил, е шега, нали? :lol: 18.5 млрд. "икономия от Белене"...? Нали се майтапиш?!!! :lol: Подобни "разчети" едва ли ще сътвори и внучето на комшията, което, горкото, посещава специализирано учебно заведение - нещо не е много добре с главата... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Хахо, немам нищо против газовите централи! Но те щеха да са, както естествената и неизбежна еволюция на въглищните, така и естествения, логичен и печеливш резултат от стратегическия проект Южен поток! България можеше наистина да се превърне в енергиен монстър! Енергията е стока, електрическата - също! България е стар, традиционен износител на електроенергия, комшиите ни са свикнали да светят с наш ток, а тепърва некои ше влизат в ЕС и ще дърпат напред с икономиката - поне според идеите, с които ни зобят... Белене не беше проект за днес или утре! Белене беше проект за след Козлодуй!!! А ти се опитай да си представиш бърлгарската енергетика без Козлодуй... И ше стоплиш за какво ти пее радиото... Иначе, газовите централи също не са за без кинти. И за да си коректен поне към себе си, приспадни стойността на всички инвестиции, които ще се направят в газови централи и ВЕИ, извади закопаните 3 млрд. до сега в Белене и ги извади от 20-те млрд. и тогава ще имаш приблизителна представа какво сме спестили от спирането на Белене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Евалла, Импе! Право куме в очи! Фактите са наистина противно-грозни и безумни! И още един умишлено затрупан от предателите, "дребен" ФАКТ-чец - България е най-богатата на залежи от УРАН страна в Европа!!! И престъпникът Костов, който ликвидира уранодобива в България още в първите дни на управлението си - спешно, припряно, под нечия силна компресия...Грозната лъжа, повтаряна и повтаряна денонощно - че България требва да извади алафрангата 20 млрд. за да пусне Белене!!! 20 млрд. е тоталната сума, натрупана към края на проектния срок на централата - в нея са включени всички съпътстващи разходи като лихви по кредити, гориво - свежо и отработено, сервизна дейност и поддръжка, планови ремонти и сертификации - теглена чертата към датата, когато централата може да бъде пенсионирана и да се съпостави с това, което е произвела...В сумата на тези 20 млрд. влизат и тези 3 млрд., които вече сме платили!Лъжи, лъжи, лъжи... Думите на Боко и кликата му: "Ние нямаме 20 млрд. кеш, които да дадем, за да построим и пуснем централата!!!" .... !!!! Колко ид^иота се хванаха за тази нагла партенка и още я повтарят като ***^бана винилова плоча...!!!Престъпление, огромно, нагло престъпление беше спирането на проекта!Същата работа и с Южен поток!!! Северен може и 2, и 3 и 4, щото транзитът е луди кинти. Въпросът е: кому е разрешено да ги прибира? Ше прайме газови централи, ама до нас газ ше стига през 10 държави, на които чинно сме си снесли транзитните такси! Интерконекторите са ни големия блян рибенов... :lol: Директно от Азербайджан и Германия ше получаваме евтин газец... :lol:Две неща, които Бог ни е подарил - залежи от уран и географско положение, за да немаме никога проблеми с енергията, ние прос^рахме, все едно си избърсахме носа! Сега ше гониме на Къна ветровете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Впрочем закупената от ЧЕЗ топлоцентрала във Варна в момента се преоборудва за газова централа, така че там бизнесмодела ще се проиграе, ще се знаят цени за инвестиции и цена на мегават, така че не се заблуждавай че "Мариците" ще спрат за да отворят път на Белене...Новата американска централа, доколкото бях чел в нета интервю, също прави анализи от една страна за дерогации, от друга за газификации. .. Така че икономически Белене ще е гигантска кражба, ако няма доказан бизнес модел да съществува в едни напълно пазарни условия. А ако имаше и грам такива, инвеститорите щяха да се бият кой да я направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Ок, 20 години караме на *** от Източно маришките централи, после ги газифицираме и ще карат още 20 години. Ако за Белене трябват 20 милиарда, за газифициране ще на всичките ще мине с по-малко от 1.5, а после дори и да е по-скъпа газта, с тия 18.5 милиарда икономия от Белене , още 40 години ще светиш и ще се грееш на далавера. Пак казвам да бързаме да затрием работещото, да унищожим работна ръка да съсипем 3 области, че да си направим далаверката в Белене. Според мен нЕма нужда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 6 години
При така заложените параметри от правителството Белене е невъзможен . Не ми е ясно ква стратегия ще блещят до края на юни , ама това е ясно за всеки който може да смята . Единственият който може да и трябва да инвестира в Белене е НЕК , а той както повечето надявам се помнят е потънал в дългове и ги рефинансира с облигации през 2016. Такива залагалки като "частен инвеститор" са приказки за наивници . Естествено руснаците могат да се натиснат да го финансират , но това няма да го позволят нито ЕС нито US of America . И единственият шанс остава същите да ни изтъргуват с Русия като благо ни оставят да платим тяхната сметка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Хуу бре младеж, айде пак да сметаме:общо въглища - 20%, общо ВЕИ без ВЕЦ - 21%, ВЕЦ - 12%, газ - 18% ... Общо: 71%Какво е до 100%, или почти 30%, или смазващо-доминиращата технология спрямо всяка друга от останалите? И без излишни плямпаници и алабалистики, молим! Искам ти да го напишеш: процентно според технологията, най-много ток в Европа - почти 30% - се произвежда от.....Щото ми писна от две-три години от твоите еръпции и глупости, дето ги дрищиш тука, че рришли, нито некой строял атомни централи, нито вече некой произвеждал ток от ядрени реактори... Въглищата не ме интересуват мене - зарежи ги! Не разбрах нито ти, нито оня сосидж преди тебе кво решихте с *** да ме занимавате! Май изобщо не сте ми чели номентара към хахото...П. С. Иначе с четенето още се справям - имам един тефтер с две графи - дал и зел - него секи ден го четем и веднага виждам кога числото у втората е по-големо или по-малко... та не ме мисли мене... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
fon
преди 6 години
Ето ти ги данните за 2017гhttps://***.entsoe.eu/data/statistics/Pages/monthly_domestic_values.aspxСамо не знам пенсия като тебе, ще може ли да ги разчете. Ако не можеш питай. Малко преди окончателните данни за 2017г:лигнитни въглища 9.33% + черни въглища 10.75% = 20.08%ВЕИ без ВЕЦ - 20.88%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Живееме у свободна страна - секи мое'а влезе у инвесторски форум и да изфляка каквото си реши. Не знам къде си ги видел тия данни, аз открих у сайта на Eurostat статистика за 2016 и там нема... ама нищо подобно... Евентуално, през 2017 да е скочило 4 пъти производството от ВЕИ (без ВЕЦ)...Те ти да гледаш:http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_generation_statistics__first_results... па ако ти имаш нещо по-убедително, покажи! Ако ли не, си просто поредният флякач тука... Или живееш у 2060-та година.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
sosi
преди 6 години
А ти имаш ли си идея, че през 2017г в ЕС за пръв път е произведен повече ток от модерни ВЕИ (без ВЕЦ) отколкото на въглища? Или живееш още в 1960-та година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още