IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът очаква от енергийното министерство стратегия за Белене до 30 юни

Държавата не трябва да дава гаранции и да поема никакви ангажименти по проекта, смятат от ГЕРБ

14:45 | 02.03.18 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на енергетиката трябва да изготви конкретни предложения за АЕЦ "Белене" и да отдели пасивите и активите на проекта в отделно юридическо лице до 30 юни 2018 г. За това се разбраха депутатите след дискусия в Народното събрание.

В деловодството на парламента бяха внесени два алтернативни проекта за решение. Депутатите от БСП искаха варианти за централата в срок от 1 месец. От ГЕРБ обаче внесоха своето предложение, според което енергийното министерство дължи тези отговори до 30 юни.

Предложението на левите не беше прието, като депутатите от ГЕРБ се въздържаха при гласуването. Проектът на ГЕРБ пък беше одобрен единодушно от 137-те депутати, присъстващи в този момент в пленарната зала.

Дискусията за АЕЦ "Белене" започна с гаф, защото енергийният министър в оставка Теменужка Петкова беше взела отпуск и в началото на пленарното заседание председателят обяви, че дебатите се отлагат за следващата седмица. По-късно обаче Петкова се появи в Народното събрание и изрази желание все пак дискусията да се състои.

В края на януари по време на изслушване в енергийната комисия в Народното събрание Петкова обясни, че чисто счетоводно активите и пасивите на АЕЦ "Белене" са отделени от Националната електрическа компания (НЕК). Предстои и създаването на проектната компания. 

По време на дебатите от БСП посочиха, че няма по-добра технология за генериране и доставка на енергия без емисии и смятат развитието на ядрената енергетиката за безалтернативно. От ДПС призоваха за дългосрочна стратегия за развитието на енергетиката.

От ГЕРБ пък бяха категорични, че проектът за АЕЦ "Белене" трябва да се осъществи като пазарен - без никакви ангажименти и гаранции на държавата под формата на дългосрочни договори за изкупуване, преференциални цени и т.н.

"Държавата е дала достатъчно за този проект", каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев, припомняйки повече от 3 млрд. лева разходи за площадка, оборудване, разрешения и т.н.

Добрев беше категоричен, че през 2012 година проектът е бил спрян, защото държавата не е могла да осигури 20-те млрд. лева, необходими за реализацията му. Тази сума е потвърдена и от анализите на Българската академия на науките (БАН), каза още депутатът.

В своето изявление пред депутатите енергийният министър пък призова за широк консенсус по АЕЦ "Белене", защото решението за централата касае поколения напред.

Пред журналисти тя допълни, че предстоят разговори със съседните балкански държави в изпълнение на идеята на премиера Бойко Борисов за строителството на централата като балкански проект с финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

АЕЦ "Белене" може да бъде прекрасен проект, реализиран на пазарна основа, смята още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
"Щот в момента ФВЕЦ бълват ток, ама нема как да го предлагат и нощем? :lol: "Всъщност, точно в момента точно нищо не бълват - в момента България свети, работи и се топли с ток от атом и ***!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
И като рисуваш розовата картина на модерните кюмурени маришки централи, пропускаш един дребен факт - двата гигавата в Козлодуй - денонощно, целогодишно, докато некой рехабилитираше пушилниците до Раднево... Тази година удължиха срока на 5-ти блок с 10 години, догодина, ако благоволи Атомстрой - и него... А после? Или галfon-ьо до тогава ше научи слънцето да грее и през нощта? Или ше караме на акумулатори? Щот в момента ФВЕЦ бълват ток, ама нема как да го предлагат и нощем? :lol: Единственият стойностен довод срещу Белене е, че това населено място нема да има нужда от ток поради затихване и изчезване на нормалната икономическа и социална активност... Дет се вика - за кого ток да прайш...?!!! Но кое е първо - кокошката или яйцето - ид^иотите, които докараха икономиката да поминава и без енергия, или оскъдната и скъпа енергия унищожи икономиката - това тепърва ще разберем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Имаш ли идея каква е калоричността на маришките въглища? Има-нема - 30% от донбаските, полските, рурските и ЮАР-ските... Това са 3 пъти повече сажди и изгорен тонаж за единица електроенергия...!!! Айде, да са два пъти и нещо... Това ли ни е бъдещето срещу АЕЦ? И това, изобщо, при почти напълно химеричното очакване, че в ЕС изобщо няма да бъдат забранени въглищните централи в близките 20 години...?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
"Та да правиш Белене, за да съсипеш нещо работещо, като приказваш глупости на материала е ние това доказана най-добре го умеем!"Не знам дали знаеш, ама ТЕЦ-овете в Маришкия басейн са градени в години, когато никой не е говорел за CO2 емисии, а сега САМО за това се говори и ще става все по-злобно! Ти да не се опитваш да внушаваш, че бъдещето на енергетиката в България е в кюмура? Колко години им даваш като перспектива на ТЕЦ-овете за гръбнак на българската енергетика? Импровизирай...! ;)Щото енергетика не се прави от днес за вдругиден. Може, ама фотоволтаици, които са със срок за пълна амортизация 10 години. Отделно, че 2/3 от тия 10 години дремат и чекат слънцето, или откровено си спят... Вятър? Де го, дагоева? Вода? Хехе... Биомаса? Муахаха...!!! Говориме за конкретна държава, в сонкретен географски пояс, с конкретни, неотменими географски и икономически дадености... Какво може да даде поне 30-40 години гаранция за непрекъсваем електродобив - 12 месеца в годината, 24 часа в денонощието? Централата в Белене по първоначален проект ще работи 60 години!!! Моеш ли да сметаш до толкова? Това са 2 ГВ денонощно, за мин. 60 години. През тех си играй на слънце, ветър и мъгла колкото искаш, ако искаш създай хипертехнология да гориш *** в ТЕЦ без грам сажди... но поне ше си на светло и нема'а ти спрат влаковете, метрото, талавизоро и суперсмартфоньо през нощта... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 6 години
Само да запитам, какво става с турската АЕЦ Акую? Някой да ми обясни, защо турските консорциуми които държаха 49% от проекта се отказаха от участие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Знам, знам. Комплекса Марица изток е изграден и функционира, срещу гьола за пълнене в Белене. Централите са рехабилитирани, а някои съвсем нови. Мината добива въглища от собствено находище. Цената на държавната ТЕЦ 70-80 лв., проблем спекулативно високите CO2 емисии, които купува на борсата. Въглищни запаси за 30-40 години! Изградени специалисти, инженери, енергетици всичко - Белене един гьол... 40 процента от тока идва от тях през студеното време, каквото беше миналата седмица. Та да правиш Белене, за да съсипеш нещо работещо, като приказваш глупости на материала е ние това доказана най-добре го умеем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
fon
преди 6 години
На тебе ясно ли ти е, че АЕЦ дават само 10% от тока в света? Или като чуеш "атом" и по някаква първосигнална система у теб възниква чувство за неизчерпаема мощност? АЕЦ не могат да решат нищо в света, ако можеха да са го решили за 60 години, а не да надават предсмъртен вой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 6 години
Едно време този проект го спряха, щото било земетръсна зона и било много опасно. Сега вече сигурно зоната се е управла. Няма да има земетресения. Явно че е дошъл правилния купувач и цената е паднала достатъчно.Иначе тока пак ще е скъп и ще го плаща простолюдието........ Включително и троловете :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Знаеш ли, какви резерви гориво е длъжна да съхранява една ТЕЦ? И каква е цената на 1 kWh като газови и въглищно гориво? Добив, транспорт и съхранение?И какво става с цената при такова голямо търсене? Ха така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
... щот ся е много пазарно поведението на правителството да залива Гинка с по^мия, да извива ръцете на ЧЕЗ и Интерком и да се ръга с лакти у сделката между двама съвсем опрятни търговци... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още