IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът очаква от енергийното министерство стратегия за Белене до 30 юни

Държавата не трябва да дава гаранции и да поема никакви ангажименти по проекта, смятат от ГЕРБ

14:45 | 02.03.18 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на енергетиката трябва да изготви конкретни предложения за АЕЦ "Белене" и да отдели пасивите и активите на проекта в отделно юридическо лице до 30 юни 2018 г. За това се разбраха депутатите след дискусия в Народното събрание.

В деловодството на парламента бяха внесени два алтернативни проекта за решение. Депутатите от БСП искаха варианти за централата в срок от 1 месец. От ГЕРБ обаче внесоха своето предложение, според което енергийното министерство дължи тези отговори до 30 юни.

Предложението на левите не беше прието, като депутатите от ГЕРБ се въздържаха при гласуването. Проектът на ГЕРБ пък беше одобрен единодушно от 137-те депутати, присъстващи в този момент в пленарната зала.

Дискусията за АЕЦ "Белене" започна с гаф, защото енергийният министър в оставка Теменужка Петкова беше взела отпуск и в началото на пленарното заседание председателят обяви, че дебатите се отлагат за следващата седмица. По-късно обаче Петкова се появи в Народното събрание и изрази желание все пак дискусията да се състои.

В края на януари по време на изслушване в енергийната комисия в Народното събрание Петкова обясни, че чисто счетоводно активите и пасивите на АЕЦ "Белене" са отделени от Националната електрическа компания (НЕК). Предстои и създаването на проектната компания. 

По време на дебатите от БСП посочиха, че няма по-добра технология за генериране и доставка на енергия без емисии и смятат развитието на ядрената енергетиката за безалтернативно. От ДПС призоваха за дългосрочна стратегия за развитието на енергетиката.

От ГЕРБ пък бяха категорични, че проектът за АЕЦ "Белене" трябва да се осъществи като пазарен - без никакви ангажименти и гаранции на държавата под формата на дългосрочни договори за изкупуване, преференциални цени и т.н.

"Държавата е дала достатъчно за този проект", каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев, припомняйки повече от 3 млрд. лева разходи за площадка, оборудване, разрешения и т.н.

Добрев беше категоричен, че през 2012 година проектът е бил спрян, защото държавата не е могла да осигури 20-те млрд. лева, необходими за реализацията му. Тази сума е потвърдена и от анализите на Българската академия на науките (БАН), каза още депутатът.

В своето изявление пред депутатите енергийният министър пък призова за широк консенсус по АЕЦ "Белене", защото решението за централата касае поколения напред.

Пред журналисти тя допълни, че предстоят разговори със съседните балкански държави в изпълнение на идеята на премиера Бойко Борисов за строителството на централата като балкански проект с финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

АЕЦ "Белене" може да бъде прекрасен проект, реализиран на пазарна основа, смята още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
"От ГЕРБ пък бяха категорични, че проектът за АЕЦ "Белене" трябва да се осъществи като пазарен - без никакви ангажименти и гаранции на държавата...."Така, така... Дайте проекта на некоя китайска Минка или незнайна Гинка и после пак ше се чудите как държавата да си го купи... ама вече по две... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 години
да съм казал нещо против АЕЦ по надолу ? Така че не извъртай думите ми в опит да защитиш този корупционен проект, както правят съпартийците ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Hahoto
преди 6 години
Ако се спрат въглищните централи в комплекса Марица изток, тогава Белене ще е наложителен. Но същите централи срещу много по-малка инвестиция от 20 милиарда могат да се газифицират и да работят на природна газ още дълги години. И при газифицирани централи и при ядрени, все си зависим от чуждо гориво. Според мен "Белене" трябваше да се направи, когато му е било времето. И khao е много прав, че се получи един корупционен модел, с който се спекулира. А това с поръчаното и купено оборудване, което сега гние си е направо криминално престъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
vzhekoff
преди 6 години
Ако не са АЕЦ, не знам колко гора ще ти трябва да се топлиш и колко пъти ще ти е по-скъп тока.Нищо, немците затварят АЕЦ, сега са с най-скъпия ток в ЕС (ако не на 1-во място, то сре първите 3), ще видим до 3-4г. с колко още ще им скочи. Лошото е, че такива като теб, разни Красеновци, станчовци и други подобни *** не носят никаква отговорност (материална) за приказките си, получават си 30-те сребърника, но така е в протектората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
khao
преди 6 години
изсякохте половината ни гора за хартия , по тоя безмсислен корупционен проект...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още