fallback

Манолова готви среща между институции, работодателите и американските ТЕЦ-ове

Омбудсманът е изслушала позициите на AES "Гълъбово" и КонтурГлобал във връзка с обвиненията на работодателски организации

18:29 | 11.04.18 г. 1

Омбудсманът Мая Манолова се ангажира да инициира среща между институциите – Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), парламентарната комисия по енергетика, както и държавните предприятия НЕК, БЕХ и ЕСО, с представителите на работодателските организации и ръководителите на „американските“ централи AES “Гълъбово“ и КонтурГлобал Марица Изток 3.

На тази среща ще бъдат потърсени отговорите на важни въпроси относно действието на договорите на двете централи, става ясно от съобщение от пресцентъра на Омбудсмана.

По-рано днес Мая Манолова се е срещнала с изпълнителните директори на двете централи. Те са заявили готовност да променят договорите си, така че да бъдат запазени интересите на инвеститорите и на българските граждани. Двете компании са готови и да излязат на свободния пазар.

Срещата днес е продължение на разговорите, които Манолова имаше с представители на работодателските организации. В началото на април те сезираха Омбудсмана за нарушения около договорите на двете компании и настояха те да бъдат прекратени, а централите да излязат на свободния пазар. Работодателите заплашиха и с нови протести, ако няма реакция на техните искания.

Припомняме, че в момента в Народното събрание се обсъждат законодателни промени, предвиждащи излизането на свободния пазар на производители на електроенергия с преференциални цени – от възобновяеми източници и когенерации. На този етап промяна с „американските“ централи не може да има, защото в Брюксел тече дело за недопустима държавна помощ за тях.

Мая Манолова коментира, че няма яснота относно това направени ли са оценки и анализи колко би струвало прекратяването на тези договори и как се защитава обществения интерес в делото за недопустима държавна помощ.

„Отговорите на тези въпроси са наложителни с оглед осигуряване на прозрачност в действията на институциите, както и предоставяне на информация какви ще бъдат последиците за българските граждани при евентуално запазване или прекратяване на действията на тези договори“, пише още в съобщението, изпратено до медиите от институцията след срещата с представители на двете централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
fallback