IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолова готви среща между институции, работодателите и американските ТЕЦ-ове

Омбудсманът е изслушала позициите на AES "Гълъбово" и КонтурГлобал във връзка с обвиненията на работодателски организации

18:29 | 11.04.18 г. 1
<p>
	Мая Манолова. <em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Мая Манолова. Снимка: Архив БТА

Омбудсманът Мая Манолова се ангажира да инициира среща между институциите – Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), парламентарната комисия по енергетика, както и държавните предприятия НЕК, БЕХ и ЕСО, с представителите на работодателските организации и ръководителите на „американските“ централи AES “Гълъбово“ и КонтурГлобал Марица Изток 3.

На тази среща ще бъдат потърсени отговорите на важни въпроси относно действието на договорите на двете централи, става ясно от съобщение от пресцентъра на Омбудсмана.

По-рано днес Мая Манолова се е срещнала с изпълнителните директори на двете централи. Те са заявили готовност да променят договорите си, така че да бъдат запазени интересите на инвеститорите и на българските граждани. Двете компании са готови и да излязат на свободния пазар.

Срещата днес е продължение на разговорите, които Манолова имаше с представители на работодателските организации. В началото на април те сезираха Омбудсмана за нарушения около договорите на двете компании и настояха те да бъдат прекратени, а централите да излязат на свободния пазар. Работодателите заплашиха и с нови протести, ако няма реакция на техните искания.

Припомняме, че в момента в Народното събрание се обсъждат законодателни промени, предвиждащи излизането на свободния пазар на производители на електроенергия с преференциални цени – от възобновяеми източници и когенерации. На този етап промяна с „американските“ централи не може да има, защото в Брюксел тече дело за недопустима държавна помощ за тях.

Мая Манолова коментира, че няма яснота относно това направени ли са оценки и анализи колко би струвало прекратяването на тези договори и как се защитава обществения интерес в делото за недопустима държавна помощ.

„Отговорите на тези въпроси са наложителни с оглед осигуряване на прозрачност в действията на институциите, както и предоставяне на информация какви ще бъдат последиците за българските граждани при евентуално запазване или прекратяване на действията на тези договори“, пише още в съобщението, изпратено до медиите от институцията след срещата с представители на двете централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 5 години
МАНОЛОВА, Каква среща с тези измамници на които плащаме с ЦЕНАТА НА ТОКА дълговете по предобиване на собственост която е ТЯХНА , А НЕ НАША?!ЗАЩО ТЯХНА , А НЕ НАША БЕ МАНОЛОВА?!ТЕ ТЕГЛЯТ ЗАЕМ И СТАВАТ СОБСТВЕНИЦИ, А НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ИМ !!!ТОВА БЕЗУМИЕ МАНОЛОВА Е ВЪЗМУТИТЕЛНО НАГЛО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА КАКВОТО И ДА Е ДОГОВАРЯНЕ!!Имат ли в ДОГОВОРИТЕ на тези "СТРАТЕГИЧЕСКИ" ИНВЕСТИТОРИ изискващата се представителност от МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ, които са ЗАДЪЛЖЕНА СТРАНА в техните заеми към БАНКИТЕ КРЕДИТОРИ?!ИМА ЛИ Я БЕ МАНОЛОВА , ИЛИ ВСИЧКО СЕ Е СЛУЧИЛО С ИЗМАМА НАРЕЧЕНА ОСОБЕН ЗАЛОГ КОЙТО ПАРЕСАЛАНС СИ Е ИЗМАМА ИМЕНУВАЩА СЕ В МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВА КАТО "ОМРАЗЕН ДЪЛГ" КАК ТЕЗИ БАНКИ СА ДОПУСНАЛИ ПОДОБНА ИЗМАМА С КОЯТО НИ ЗАГРОБВАТ С МИЛИАРДИ ЕВРА ЗАДЪЛЖЕНИЯ БЕЗ ДА СМЕ КОНСТИТУИРАНИ КАТО СТРАНА И БЕЗ ДА СМЕ УЧАСТВАЛИ В ДОГОВАРЯНИЯТА ?!Ами те БАНКИТЕ са част от тази ИЗМАМА!АБЕ ТЕЗИ НЕ НИ СМЯТА ЗА ХОРА , А ЗА РОБИ КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ПРОДАВАНИ КАТО ЖИВАТНИ. ИЗХОДА ОТ СИТУАЦИЯТА МАНОЛОВА Е ЕДИН - съд и отнемане на имуществото на тези на които НИЕ СМЕ ПЛАЩАЛИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА!!ПРЕДЛАГАМЕ ТИ ДА ВЗЕМЕШ И МАТЕРИАЛИТЕ ОТ ПРОКУРАТУРАТА С КОИТО ПРЕЗ 2013 ГОДИНА ДИЛЯН ДОБРЕВ СЕ Е ОБЪРНАЛ КЪМ ЦАЦАРОВ С ИСКАНЕ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ ОТНОСНО ТАЗИ ВЪЗМУТИТЕЛНА ИЗМАМА!ЗАЩО ЦАЦАРОВ И ПРОКУРАТУРАТА НЯМАТ ПРОИЗНАСЯНЕ ОТ 2013 ДО СЕГА!!И ПРЕСТАНЕТЕ С ТОВА ПРЕКРОЯВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ С ВМЕНЯВАНЕТО В ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НИ КАТО КЛИЕНТИ на такса към специално създаден фонд който да обсдлужва задълженията на тези "СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОРИ!!ЗАБРАВИХТЕ ЛИ, ЧЕ ТЕЦ 3 Е СЪЗДАДЕН ДА ПОДАВА ТОК САМО ЗА ТУРЦИЯ!!Какво прави в микса КОЙТО ние ПЛАЩАМЕ и то по цена на РАЗЧЕНА МАКСИМАЛНА МОЩНОСТ, А НА ПРОИЗВЕДЕНА ТАКАВА??!!!Работи ли изобщо ТЕЦ 3 или само ОБСЛУЖВАМЕ НЕГОВИ КРЕДИТИ бе Монолова?!Тези безобразия ги няма дори и в КОЛОНИАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ!!НИЕ КОЛОНИЯ ЛИ СМЕ НА ТЕЗИ "стратегически" ИНВЕСТИТОРИ?!СЪД И ИСКАНЕ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ДЪЛГА ЗА ОМРАЗЕН!!Това ти предстои Манолова , а не някакви срещи като на разлюбени страни с някакви ИЗМАМНИЦИ!ТИ СИ МАНОЛОВА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още