IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тр. Трайков: АЕЦ "Белене" излага на риск останалата част от българската енергетика

Според бившия министър на енергетиката при проекта за АЕЦ „Белене“ и политическата, и икономическата част са еднакво лоши

22:06 | 06.06.18 г. 49
Тр. Трайков: АЕЦ "Белене" излага на риск останалата част от българската енергетика

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ излага на риск останалата част от българската енергетика. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„След като е съвсем ясно, че проектът не може да печели, освен ако не бъде подкрепен по някакъв начин от държавата, то инвеститорът би могъл да е всеки. Има ли гаранция, че няма да се убие останалата част от българската енергетика?", заяви Трайков. "Може би инвеститорите биха имали интерес от това да не бъдат продължавани лицензите на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ след 2029 г., да бъде затрита въглищната енергетика възможно най-скоро. Самото съществуване на този проект поставя рискове пред цялата останала част от българската енергетика и категорично ще спира развитието на новите технологии“.

При проекта за АЕЦ „Белене“ и политическата, и икономическата част са еднакво лоши, добави събеседникът.

„Да имаше някакво противоречие, човек да се напъне да търси решение. Когато аз бях министър, положих искрени усилия сметките да излязат. Въпреки че геополитическите рискове бяха ясни, при това Русия все още не беше анексирала част от Украйна", каза той.

Според него обаче проблемите в момента се натрупват един след друг – гарантирана загуба заедно с неприемливо икономическо обвързване със страна с много съмнителни геополитически референции.

АЕЦ „Белене“ ще доведе само до разходи за страната ни, смята той.

„За България остават разходите за присъединяване към мрежата, което са 2400 киловолтови подстанции и няколко по-малки, всичко на стойност 1,2 млрд. лева. Добавяме разходите за диспечиране. На българския пазар просто няма място за още 200 хиляди мегавата", заяви Трайков. "Или трябва да им се направи (да се закрият други централи или да се изключват), или както в Германия се случва, когато всичко заработи изведнъж, централите, които искат да стоят присъединени към мрежата, продават енергията си на отрицателна стойност. Ако това се случва с „Белене“ постоянно, кой ще плати разликата?“.

Дори да продава 100% от възможния капацитет, производствената цена ще бъде по-висока от пазарната в обозримите 20 години, каза гостът.

„В момента да инвестираш и да заложиш изцяло на ядрената енергетика (защото 2000 мегавата базова мощност е на практика да сложиш всички яйца в една кошница), това е малко като през 1990 г. да инвестираш милиарди в окабеляване с медни кабели за фиксирани телефони. И тогава не изглеждаше толкова сигурно и предвидимо, че след 10 години ще си говорим без пари във видео връзки“, заяви бившият министър.

Трайчо Трайков твърди, че хората, които защитават експертно този проект, разбират всички негови невъзможност.

По повод строежа на унгарската атомна централа, която се изгражда с кредит от Русия, той каза:

„Това е моделът, който Русия предлагаше на България през 2010 г., и ние категорично отхвърлихме. Първо, да кажем, че в унгарската централа също загубата е гарантирана. Там още в бизнес плана е записано, че централата ще губи пари. Но унгарците казват, че имат дефицит, стратегически важно им е, имат си свои проблеми. Не е ясно колко ги питат и тях. Те казват на ЕК, че смятат да откажат държавна помощ. И ЕК казва „щом ви е толкова важно, харчете си парите“. Това е европейското одобрение на този проект“.

Целия разговор вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
http://energy-review.bg/energy-statii.aspx?br=66&rub=659&id=157
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Слушай сега какво ще ти каже по темата дедо ти Мави: Първо - енергийният микс не е като бидон за зеле, да да му свърши мястото. Етергийният микс се образува от наличните мощности.Второ - стойтостта на централата не е 20 млрд. лв. към датата на пускането й в експлоатация, а към датата на извеждането й от същата - в тази сума влизат всички разходи по лихви, обслужване, гориво, прелицензиране и планови ремонти, съхратение на отработеното гориво и извеждане от експлоатация. Има бая разлика, нали?Трето - площадката не се "подсъединява", а централата се присъединява към енергийната система и тези разходи са включени към посочената по-горе сума от 20 млрд. лв. Четвърто - току що удължиха работата на 5-ти блок с 10 години, дай Боже и на 6-ти. Има опция "с възможност за удължаване общо до 30 години", но това не е факт - имате си Козлодуй още 10 години...засега, после "ше видим" - така каза Росатом.И пето и последно - това лично от мен, уважаеми помидор, ако не се нулираме с некоя война или природен катаклизъм, бъдещето на човечеството е ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, ЕЛЕКТРИЧЕСТВО И ПАК ЕЛЕКТРИЧЕСТВО!!! Все повече и повече! Във всичко и за всичко! И колкото повече, толкова повече, а колкото по-малко въглерод (***, нефт, газ, биомаса) се гори за добиването му, толкова по-добре!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Уважаеми помидор,Виждам, че не си спал, за да чепкаш темата за Белене. Като никога и аз съм подранил днес - така дойде - затова ще участвам поради липса на нещо по-полезно за вършене в момента.Отзад напред - благодарско за лингвистичната забележка! Не бех много сигурен дали изразът "пюър оксиджън" е на френски или испански, то па излезе друго... Ама пустият руски - сичко друго ми изглежда еднакво. Добре е, че има млади, образовани, умни и напористи хора тук и най вече - компетентни ... по всички теми. Напомняш ми на един такъв специалист - пишеше активно, но нещо зачезна - индикираше се като ironhorse - да не си ти? Ениуей, както казват французите - тоя път съм сигурен! ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 5 години
А на мен ми се струва че цялото дърдорене около Белене е да се замаже ГОЛЯМОТО ОСИРАНЕ за влизането ни в евро зоната и шенген
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 4
birmingam
преди 5 години
Ама и аз какъв съм глупав. "Трябва да се вземе решение" кой да го вземе та Те са неспособни колкото мен и колкото вас които пишем из форумите. Тук става въпрос за нещо много просто имаме ли капацитета да правим 2-ра централа. То е като да се питаме с моята съпруга дали и маме нужда от втора кола. Ами нямаме защото дохода не ни го позволява. Да хубаво е да имаме две коли ама няма как да ги поддържаме. Така е и с централата безмислен разход в близките 40-50 години. Това е истината за съжялени още не сме узрели да имаме втора АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
birmingam
преди 5 години
Ами какво правим след 30 год. Тогава ще купуваме ток от АЕЦ Акую. Ще кажете , че не ни трябва да я строим. Да и двете тези са напълно правилни, но тук се пита кое е най полезно за хората като мен. Аз мисля, че е все едно. Апатията е обзела половината българско общество и не мисля че това ще се промени скоро. Аз лично съм объркан един ден си мисля че трябва да имаме втора АЕЦ, а на другия ден си мисля, че този проект е безмислен. За това трябва веднъж за винаги да се вземе решение. Какво ще бъде то времето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 5 години
След 10 г да си ми на крака у Варна с бутилка Джамесън :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 5 години
стой и гледай :) който загуби купува бирата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 5 години
аууууууу , ша загубиш дет съ вика - Турците от 5 г правят първи копки на тяхната си централа ти викаш тукинка с наще скопци до 10 г ша имаме ток от руския самовар ? Голем оптимист си , голем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 5 години
чакай, чакай :) Готов съм да се обзаложим :) до 10 год ще има завършено Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още