IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тр. Трайков: АЕЦ "Белене" излага на риск останалата част от българската енергетика

Според бившия министър на енергетиката при проекта за АЕЦ „Белене“ и политическата, и икономическата част са еднакво лоши

22:06 | 06.06.18 г. 49
Тр. Трайков: АЕЦ "Белене" излага на риск останалата част от българската енергетика

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ излага на риск останалата част от българската енергетика. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„След като е съвсем ясно, че проектът не може да печели, освен ако не бъде подкрепен по някакъв начин от държавата, то инвеститорът би могъл да е всеки. Има ли гаранция, че няма да се убие останалата част от българската енергетика?", заяви Трайков. "Може би инвеститорите биха имали интерес от това да не бъдат продължавани лицензите на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ след 2029 г., да бъде затрита въглищната енергетика възможно най-скоро. Самото съществуване на този проект поставя рискове пред цялата останала част от българската енергетика и категорично ще спира развитието на новите технологии“.

При проекта за АЕЦ „Белене“ и политическата, и икономическата част са еднакво лоши, добави събеседникът.

„Да имаше някакво противоречие, човек да се напъне да търси решение. Когато аз бях министър, положих искрени усилия сметките да излязат. Въпреки че геополитическите рискове бяха ясни, при това Русия все още не беше анексирала част от Украйна", каза той.

Според него обаче проблемите в момента се натрупват един след друг – гарантирана загуба заедно с неприемливо икономическо обвързване със страна с много съмнителни геополитически референции.

АЕЦ „Белене“ ще доведе само до разходи за страната ни, смята той.

„За България остават разходите за присъединяване към мрежата, което са 2400 киловолтови подстанции и няколко по-малки, всичко на стойност 1,2 млрд. лева. Добавяме разходите за диспечиране. На българския пазар просто няма място за още 200 хиляди мегавата", заяви Трайков. "Или трябва да им се направи (да се закрият други централи или да се изключват), или както в Германия се случва, когато всичко заработи изведнъж, централите, които искат да стоят присъединени към мрежата, продават енергията си на отрицателна стойност. Ако това се случва с „Белене“ постоянно, кой ще плати разликата?“.

Дори да продава 100% от възможния капацитет, производствената цена ще бъде по-висока от пазарната в обозримите 20 години, каза гостът.

„В момента да инвестираш и да заложиш изцяло на ядрената енергетика (защото 2000 мегавата базова мощност е на практика да сложиш всички яйца в една кошница), това е малко като през 1990 г. да инвестираш милиарди в окабеляване с медни кабели за фиксирани телефони. И тогава не изглеждаше толкова сигурно и предвидимо, че след 10 години ще си говорим без пари във видео връзки“, заяви бившият министър.

Трайчо Трайков твърди, че хората, които защитават експертно този проект, разбират всички негови невъзможност.

По повод строежа на унгарската атомна централа, която се изгражда с кредит от Русия, той каза:

„Това е моделът, който Русия предлагаше на България през 2010 г., и ние категорично отхвърлихме. Първо, да кажем, че в унгарската централа също загубата е гарантирана. Там още в бизнес плана е записано, че централата ще губи пари. Но унгарците казват, че имат дефицит, стратегически важно им е, имат си свои проблеми. Не е ясно колко ги питат и тях. Те казват на ЕК, че смятат да откажат държавна помощ. И ЕК казва „щом ви е толкова важно, харчете си парите“. Това е европейското одобрение на този проект“.

Целия разговор вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 5 години
възможен... това да не е като да печаташ етикети и да свиваш кашони :):) при гарантирани продажби.ако някога си участвал в някакви проекти (а ти не си), щеше да знаеш че всяко забавяне струва доста скъпо, и на третото проекта вече не е рентабилен и отива у киреча!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
birmingam
преди 5 години
Математика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 5 години
Бе Мави , то един вир да заградиш и да му сложиш турбинка ти трябва гаранции че някой ще купува тока ти ми говориш за АЕЦ - аре няма нужда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 5 години
Абе съвсем си е възможен. Друг е въпросът, че докато Том спи, Джери се е разиграл - американците са се запретнали да спрат СП2, поразкрачили са се доста и не им е до нас, та Боце се разскача. Ше кривне некой самолет я с некой а сенатор, я с некой Помпео за един час към софето и ше затихнат пак и Белене и патоци и хъбове... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 5 години
Много се хабите , при така заложените параметри АЕЦ е невъзможен - нема такова животно без държавна гаранция и пазарен принцип . Та затова викам аз че Боце леко измества темата като дава храна на масите , щот прецедателството свърши, а на мегдана едно голямо НИЩО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Литература...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
И какво?Изчетох го доста внимателно и първото, което мога да кажа, е: всичко в раздела "Какво следва да се направи", което нито е бързо и безпроблемно, нито е евтино, вече е направено в Белене!Разходите за строежа на два блока в Козлодуй - подчертавам - за строежа и пускането, са същите. Икономиите от наличната инфраструктура ще се нулират от разходите по проектиране и лицензиране на нови адрени мощности, които вече са факт в Белене.Сроковете за реализация са същите - 10 години.И накрая:Този доклад не се противопоставя на изграждането на АЕЦ Белене и не прави сравнителен анализ между двете площадки, заявява той.So...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
birmingam
преди 5 години
коментирай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 2
birmingam
преди 5 години
Все пак възможностите са ни малко и вече трябва да слезем на земята и да не слушаме псевдо експерти видите ли колко ни трябва нещо дето нени трябва. И аз искам да сме супер сила и да имаме не две а три АЕЦ-а и да сме регионален лидер в енергетиката. ама трябва да наблегнем на по простите неща. за момента това и всичко друго е химерни и фантасмагорично. И дето са казали че никой не е пророк в собствена та си държава, това не е така. Аз казвам ,че няма да има АЕЦ защото обективно погледнато за момента не можем да се справим, защо не го разбират нито политици нито хора. Те политиците като че л хаотично правят нещата. Някой от техните лидери им казва ще строим БЕЛЕНЕ и всички почват да я строят. Аз пак казвам абсолютно губене на време и енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 2
birmingam
преди 5 години
До Mavi GOZ. Кой ще я направи тази централа ве човек няма как да стане Ние като нация не можем да се справим с обикновенните неща от живота та АЕЦ ще правим За момента сме неспособни и некомпетентни. Ние и преговори не можем да водим не знаем как. Ти за сложни неща като миксове ми разправяш. Можем само компоти да правим май. Ние тепърва ще се развиваме ама чак централа да направим няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още