IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИД: Интерконекторът между България и Гърция - с основна роля за диверсификацията

В двете страни се открояват най-ясно проблемите пред енергийната сигурност на целия балкански регион, смятат анализаторите

11:00 | 28.11.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Авторите припомнят, че усилията за построяването на интерконектора бяха практически замразени в периода 2009 - 2016 г., въпреки осигуреното частично външно финансиране и наличието на договорни задължения към консорциума "Шах Дениз". През изминалите две години и половина проектът бе доразвит, като много от пречките пред осъществяването му бяха преодолени. 

Съвместното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД вече е сключило дългосрочни обвързващи споразумения за доставки за малко повече от половината от капацитета на газопровода - 1,57 млрд. куб.метра/годишно, осигурило е държавна гаранция за половината от разходите за изграждането (110 млн. евро), както и финансиране от ЕС в размер на 84 млн. евро.

Договорено е и освобождаване от изискванията на Третия енергиен пакет, благодарение на което проектът може да се осъществи като нерегулиран газопровод. Компанията оператор започна и процедура по възлагане на дейности по инженеринг, проектиране и строителство.

Предвид равнището на резервирания към момента капацитет и изискваната от акционерите на проектното дружество възвращаемост на капитала, исканата такса за пренос все още е прекалено висока, за да може да привлече допълнителни доставчици на газ.

Ако находището Шах Дениз остане единственият източник, цената на преноса ще бъде твърде висока, в резултат на което газът от алтернативни източници може да надхвърли цената на руските доставки, още повече, че цените на "Газпром" се понижиха значително в периода 2016 - 2017 г.

Договорът за доставка на газ от Шах Дениз се базира на подобна на споразумението с "Газпром" ценова формула с индексирания към нефтени деривати. И, дори, ако последното бъде предоговорено, азербайджанският газ може да бъде неконкурентен в региона, се посочва в доклада.

Газопроводът Гърция - България би бил много по-привлекателен за доставчиците, ако проектът бе разработен по регулиран модел, при който да се използва пряко финансиране от ЕС в рамките на Механизма за свързване на Европа и по този начин значително да се намали газопреносната такса.

Макар и ключово, изграждането на интерконектора не е единствената предпоставка за развитието на конкурентен и ликвиден пазар в Югоизточна Европа. Доставчиците на газ не биха проявили интерес към региона, ако пазарът на природен газ не се интегрира посредством либерализация на преносните и транзитни газопроводи, част от коридора Юг - Север.

Регионалната стратегия за диверсификация на газовите доставки не може да се осъществи без пълното освобождаване на капацитета за трансграничен реверсивен пренос по Трансбалканския газопровод, който досега бе изцяло зает от "Газпром", отбелязват авторите на анализа.

Стъпка напред бе направена по време на октомврийската среща на Групата на високо равнище за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа през 2018 г., когато операторите на газопреносни системи се ангажираха постепенно да въведат реверсивен пренос по транзитните газопроводи в посока Румъния и Украйна. За пълната либерализация на регионалния пазар обаче е нужно много по-сериозно финансиране, както и политическа воля за спазване на споразуменията.

Това ще постави региона в по-добра преговорна позиция спрямо "Газпром" при предстоящото след 2020 г. подписване на нови договори.

Добър пример за подобно развитие са Прибалтийските държави и Полша, които вече имат завършен регионален газов пазар с изградени интерконектори и две нови регазификационни пристанища за втечнен природен газ.

Благодарение на това в Североизточна Европа се наблюдава значителен спад на цените на газа и отслабване на ролята на "Газпром", което засилва енергийната сигурност на региона и същевременно укрепва икономическия и политическия му суверенитет, посочват от Центъра за изследване демокрацията.

Наличието на достъпни доставки на природен газ е най-устойчивата енергийна алтернатива за България за замяната на твърдите горива (въглища и дърва) и електричеството като основни източници на топлинна енергия за домакинствата. Природният газ ще има ключово значение и при прехода към нисковъглеродна икономика. При всички сценарии за декарбонизация на производството на електроенергия до 2050 г., природният газ ще играе преходна роля на заместване на въглищата като гориво в електроцентралите след 2030 г. Въпреки това, газовите централи също се очаква да излязат от системата преди 2050 г. заради цената на въглеродните емисии и растящата конкурентоспособност на производството от възобновяеми енергийни източници, сочат още изводите в анализа на Центъра за изследване на демокрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Чукча не читатель, чукча писатель... :lol:Ако все пак си дадеш зор да прочетеш статията, или поне това, което съм ти цитирал от нея, и ако си мръднеш двете мозъчни клетки (задължително седнал, защото едната ти служи да пазиш равновесие), ще разбереш и защо още не е станал конекторът, и защо, когато стане, цените на газа в България само ще растат, което не обяснява неясната ти, но дълбока овча привързаност към него... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
крас
преди 5 години
Защо да правят такъв интерколектор с Гърция , когато тихо и без някой да разбере го направиха с ТУРЦИЯ!!ВИЖ КАКВИ ГИ РЕДИ БОРИСОВ НА ОТКРИВАНЕТО МУ АВГУСТ МЕСЕЦ:Преди няколко години при посещение на руския президент Владимир Путин в Турция беше казано, че България ще загуби всичко. С тиха дипломация обаче останахме приятели с Турция. През цялото време го казвах и пак повтарям - с тиха дипломация ние строяхме газопроводи и компресорни станцииДА ВИДИМ ДО КАКВО ЩЕ ДОВЕДЕ "ТИХАТА ДИПЛОМАЦИЯ" НА БОРИСОВ С ЕРДОГАН. КАКТО ВНИМАТЕЛНО СЕ ПОДЧЕРТАВА В ИЗКАВАНЕТО МУ , заплахата на Путин , че ще загубим всичко е преодоляна с тази газова връзка при която се разчита ТУРЦИЯ ДА НИ ПОДАВА ГАЗ в случай, че бъде спряна газта от Украйна!!Скоро ще стане ясно дали БОРИСОВ ще дозагроби окончателно България , или наистина ще успее да досви газ ПРЕЗ ТУРЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 5 години
Г-н ИЛИЕВ, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ГАЗОПРОВОДА ОТКРИТ ПРЕЗ МЕСЕЦ АВГУСТ СВЪРЗВАЩ ТУРЦИЯ С БЪЛГАРИЯ И ИЗКАЗВАНЕТО НАПРАВЕНО ТОГАВА ОТ БОРИСОВ:Преди няколко години при посещение на руския президент Владимир Путин в Турция беше казано, че България ще загуби всичко. С ТИХА ДИПЛОМАЦИЯ обаче останахме приятели с Турция. През цялото време го казвах и пак повтарям - с ТИХА ДИПЛОМАЦИЯ ние строяхме газопроводи и компресорни станцииКАКЪВ ЩЕ Е РЕЗУЛТАТА ОТ "ТИХАТА ДИПЛОМАЦИЯ" НА БОРИСОВ С ТУРСКИТЕ МУ КОЛЕГИ ЩЕ СТАНЕ ЯСНО В НАЧАЛОТО НА 2019 година когато Русия спре доставките на газ за Украйна!ПРИТЕСНИТЕЛНОТО Е, ЧЕ ГАЗПРОМ НЕ ПОЛОЖИ И ДВЕТЕ ТРЪБИ ЕДНОВРЕМЕННО , а остави втората в процес на ИЗЧАКВАНЕ!!НАКЪДЕ ЩЕ ТРЪГНЕ ВТОРАТА ТРЪБА, КОЯТО ЩЕ СНАБДЯВА С ГАЗ ЕВРОПА, зависи само и изключително от поведението на ЕРДОГАН. Ако Ердоган подаде газ на България през този новоизграден газопровод , рискува да загуби не само ВТОРАТА , НО И ТРЕТАТА И ЧЕТВЪРТА ТРЪБА на Турски поток. При подобно решение спечелил ще е Борисов и България!!Ако обаче обърне гръб на ТИХАТА БОРИСОВА ДИПЛОМАЦИЯ в името на ТУРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ то тогава ние изпадаме в апокалептичен сценарий , превръщащ ни в снежни човеци. Не знам кое ме кара да мисля, че ще се случи точно втория сценарий, на който към настоящият момент нито ПРАВИТЕЛСТВО , НИТО ОПОЗИЦИЯ имат адекватно решение.Ципрас заминава на 07.12.2018 година на посещение в Москва за да припада за РУСКА ГАЗ , а ние малчим спотайваще се и вярващи в ТИХАТА ДИПЛОМАЦИЯ на Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 5 години
Ти май изобщо не си прочел статията...? Парадокс, но стана дълбока традиция в този сайт да пишат хора, които явно не мислят в кинти... А всичко се върти около кинтите, синко..."Предвид равнището на резервирания към момента капацитет и изискваната от акционерите на проектното дружество възвращаемост на капитала, исканата такса за пренос все още е прекалено висока, за да може да привлече допълнителни доставчици на газ.Ако находището Шах Дениз остане единственият източник, цената на преноса ще бъде твърде висока, в резултат на което газът от алтернативни източници може да надхвърли цената на руските доставки, още повече, че цените на "Газпром" се понижиха значително в периода 2016 - 2017 г.Договорът за доставка на газ от Шах Дениз се базира на подобна на споразумението с "Газпром" ценова формула с индексирания към нефтени деривати. И, дори, ако последното бъде предоговорено, азербайджанският газ може да бъде неконкурентен в региона, се посочва в доклада."И политиците, като тебе и компания, дет ти е нацвъкала плюсчета, само плямпат, а тези, които ще го строят и експлоатират, мислат в кинти, а сметките нещо не им излизат... Друго си е да си е "регулирано" - некой да поеме загубите или да плаща "европейски цени"... ама доходите нещо не са баш европейски... Та да не станат с тоя лелеян конектор и парното и тока х2 и х3 от сегашните недиверсифицирани, руски цени... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Това се говори от българските политици вече минимум от 15 години Спрете да говорите и най после го направете този интерконектор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още