IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът изследва дълбоки сондажи на геотермални води за производство на ток

Оценки досега обаче показват, че капацитетът е ограничен, смята депутатът от ГЕРБ-СДС Росица Кирова

15:01 | 04.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Правителството анализира възможността за производството на електроенергия от геотермални извори при използването на дълбоки сондажи - над 2-3 хил. метра. Това обясни финансовият министър Асен Василев по време на парламентарния контрол.

Той уточни, че в края на декември 2021 година е имало разговори с две фирми, които са изградили геотермални мощности с капацитет от по над 300 мегавата в Турция. Първоначалната им оценка е, че в Южна България структурите са подобни на тези в Турция, където с дълбоки сондажи вече са изградени 1,8 гигавата геотермални мощности.

Има 6-7 извора, от които може да бъде получена вода с температура от над 90°С, което е напълно достатъчно за директен добив на електроенергия. В Северна България структурите са други, но все още не са добре обследвани, посочи още Василев. Въпреки това още от 80-те години на миналия век тези извори са използвани за отопление на домове и оранжерии.

Според Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) обаче капацитетът за производство на електроенергия на геотермалните извори у нас на базата на досегашните анализи до дълбочина 4500 метра е недостатъчен. Нито температурата е достатъчно висока, нито дебитът, обясни тя.

В Северна България има 11 извора със средна температура 64°С и дебит от 800 литра в секунда. В Южна България изворите са 43 с общ дебит от 760 литра в секунда и средна температура 58°С. При оптимални условия и максимални инвестиции капацитетът е 100 мегавата, каза Кирова, позовавайки се на изследвания на проф. Павел Пенчев, председател на Българска асоциация по подземни води.

Според нея водите в Турция са с много по-висока температура, а изворите са в сеизмична зона и не може да има база за сравнение.

Росица Кирова отбеляза още, че е по-изгодно геотермалните ресурси да бъдат използвани за лечебни цели и това ще има по-добър икономически ефект за общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още