IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Николов: Въглеродните емисии нямат паспорт

Декарбонизация не означава непременно затваряне на мощности, смята енергийният министър

16:36 | 31.05.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Декарбонизацията не може да се свързва единствено със затварянето на мощности, коментира енергийният министър Александър Николов по време на дискусия, организирана от Re-Source Southeast Hub. Той обясни, че въглеродните емисии могат да бъдат улавяни и използвани повторно, посочват от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Въглеродните емисии "нямат паспорт", каза още Николов и допълни, че в условия на енергиен преход, растяща инфлация и война в близост до нас, е крайно необходимо да се влезе в дълбочина на енергийните проблеми, тъй като секторът е основа за цялата икономика.

По думите на енергийния ни министър "зелената" и "кафявата" енергия не трябва да се противопоставят, защото "не могат една без друга", а най-доброто за всяка енергийна система в периода на преход е да разполага с мощности, за да може да бъде осигурен балансът и това да става максимално ефективно. България е реално единственият балансьор в района на Югоизточна Европа, като съседните държави зависят до голяма степен от нашите енергийни мощности.

България е най-добрата дестинация за инвестиции във възобновяеми мощности в момента, отчитайки данъчната и осигурителната тежест, първоначални разходи за земя и за доставка и т.н. Същевременно у нас доходността е в пъти по-голяма в сравнение с други държави в тази сфера, отбеляза още Николов.

Енергийният министър изрази съжаление, че през годините твърде малко хора са оценявали как стоим на пазара на възобновяемите източници и колко ефективен може да е той, а вместо това са се създавали пречки.

"Нека гледаме в пълнота на този процес, защото изграждането на нови мощности още в самото начало води до зависимост от материали, доставки и т.н. Трудният въпрос е дали искаме да заменим една държава като Русия с друга, която е производител на такива материали", коментира още той.

Другият сложен въпрос е, когато системата започне да се балансира с нови продукти като т.нар. батерии, какво се случва с остатъчния продукт. За никого не е полезно да се изключват трудните въпроси, защото те създават предизвикателства за технологиите, смята още Александър Николов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
да, да... повервах ти. работиш на копмютър, хахаха. това е обяснение за прабаба ми! касиерката в супера също работи на компютър :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Не пия никакъв алкохол, нямам фейсбук, а работата ми в момента е на компютър и периодично пускам да се смятат разни работи по час-два, през което време няма какво да правя освен да чета или да се заяждам по претенциозни уж-новинарски сайтове. Не те бива. Но зелето е веган. И вярва в приказката за смъртоносните кравешки газове. Ще видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
а ти трябва да си алкохолизиран (бивш военнен или банаджия), дето по цял ден нищо не прави освен да чете руска пропаганда по фейсбук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Имам две предположения - че си вегетарианец или по-вероятно веган, и че вярваш че кравешките пpъдни водят до промяна на климата на планетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
В Япония са изобретили система за бързо улавяне на СО2 с много високо КПД, на който му е интересно, линкчето отдолу. А едни други средновековни азиатци крадцинасъдомиялни и детеубийци са използвали приложната нАука да създадат нова ракета с която да плашат светът, ако не им купува природният газ. Ценности, нали дядя вова?! ... https://***.nanowerk.com/news2/green/newsid=60746.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още