IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени у нас отбелязаха рекордно повишение от 41% през юни

През миналия месец цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ са се вдигнали на годишна база с 80%, отчете НСИ

13:50 | 29.07.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Cesar Rodriguez/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Cesar Rodriguez/ Bloomberg

Ръстът на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ в България през юни повиши общия индекс на цените на производител, който нараства с рекордните 41,4% в сравнение със същия месец на 2021 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение, увеличението на годишна база през май беше 38,2%, през април – 40,2%, през март показателят се вдигна с 36,1%, а през февруари – с 32,3%.

Актуалните данни на НСИ показват, че през миналия месец ръст на цените в сравнение с година по-рано е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 83,2%, преработващата промишленост - с 29,9%, и добивната промишленост - с 18,7%.

В преработващата промишленост значително повишение е отчетено при производството на химични продукти - с 45,4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 33,7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 32,2%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността (2015 = 100)

Месечно изменение

По данни на статистиката общият индекс на цените на производител през юни се увеличава с 3,4% спрямо май.

Повишение е регистрирано в преработващата промишленост - с 4,4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,4%, и в добивната промишленост - с 0,8%.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,4%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4,2%.

Намаление е отчетено при производството, некласифицирано другаде - с 0,3%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни расте с 2,4% на месечна база. Повишение е регистрирано в преработващата промишленост - с 4,2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,5%. В добивната промишленост цените запазват равнището си от предходния месец.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 10%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 5,7%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 5,6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5,5%, производството на химични продукти - с 5,1%.

НСИ регистрира понижение при производството на основни метали - с 0,6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни нараства с 49,3% в сравнение с година по-рано. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 80,1%, преработващата промишленост - с 34,2%, и добивната промишленост - с 14,7%.

Спрямо юни 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти - с 67,6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 56,6%, производство на метални изделия, без машини и оборудване - с 31,1%, производството на основни метали - с 30,1%. Понижение се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0,2%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2015 = 100)

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през юни се увеличава с 5,1% спрямо май, а в сравнение с година по-рано увеличението е с 29,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Прелест !! И аз изплющях цените в началото на годината , са се замислям преди коледа да суровакам пак ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още