IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли криптото "зелено"?

Добивът на биткойни консумира повече електроенергия годишно, отколкото Финландия или Белгия

19:09 | 20.01.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Миналия месец CCA направи стъпка, която би била невъобразима преди пет години. Споразумението създаде сериозен шаблон от 32 страници за това как да се провеждат достоверни екологични криптоодити, които биха могли да успокоят традиционните пенсионни фондове. Да, наистина: зелените костюми пристигнаха.

Междувременно, на благочестивите обещания на CCA придават сила две други тенденции в индустрията. Първо, решението на Пекин да ограничи криптоиндустрията миналата година принуди много „копачи” да се преместят от Китай. Това прави криптовалутите по-малко зависими от електричество, захранвано с въглища, тъй като много от новите „добивни” операции прегръщат възобновяемите енергийни източници.

Второ, играчите в индустрията се обръщат към по-енергийно ефективни технологии по причини, които надхвърлят това „просто да бъдеш зелен“. Ключовият проблем е, че така нареченият процес на „доказателство за работата“ (PoW), използван за създаване на консенсус в биткойн регистрите, е твърде тромав за извършване на мащабни транзакции. Поради това много от по-новите дигитални активи - като кардано или солана - са приели различен процес, създаден през 2012 г., известен като „доказателство за залога“ (PoS).

Пуристите твърдят, че PoS може да е по-малко сигурен от PoW. Но също така е много по-малко енергоемък. А някои дигитални активи, като чиа, намалиха потреблението на енергия още повече, като приеха алгоритъм за „доказателство за пространство и време“. Взети заедно, тези ходове биха могли допълнително да намалят въглеродния отпечатък на сектора, особено след като Джо Лубин, лидер в етериума (втория по големина цифров актив), казва, че той ще премине от PoW към PoS през следващите месеци.

Но, както изтъкват от Goldman, пречките остават. Един голям проблем е, че биткойнът остава свързан с PoW консенсуса, а той представлява около половината от криптовалутната вселена в размер на 2 трилиона долара. Наистина, Sustainability Fund Monitor посочва, използвайки данни от 2017 г., че биткойн сега представлява по-голямата част от криптопотреблението на електроенергия (11 пъти повече от етериума, например).

Втори проблем е, че индустрията е толкова тъмна, че тепърва ще видим колко прозрачност може наистина да създаде CCA, особено сред неподписалите страни. Или, както отбелязва Sustainable Funds Monitor: „В крайна сметка липсата на прозрачност и данни прави изключително трудно да се посочи, че една валута е „по-зелена“ от другите“. И накрая, кошничните продукти, създадени от финансови институции, биха могли да влошат значително ESG предизвикателството чрез смесване на активи.

Разбира се, циник (или криптоентусиаст) може да се присмее, че този проблем не се различава от този на другите класове активи; златото, да речем, също има мръсен въглероден отпечатък. Тази гледна точка е основателна. Но може би основното послание за инвеститорите е следното: да, може да има смисъл да включим криптото като инфлационен хедж, но не, то не предлага безплатен обяд. „Дигиталното злато” може да стане масово, но все още не е чисто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
кви 10 години бе ***... направо от както е измислен тока, заяочна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Геро от Германия
преди 2 години
Г-н Балкански е много загрижен за климата и екологията и затова живее в страната с най-мръсен въздух в Европа. Обаче лае като бясно куче против криптовалутите. Защо? Защото е изпуснал влака естествено! Нарича се дивашка завист, не се залъгвайте! При всяка корекция свети от щастие, че е прав и това е,, краят" и така от 10 години... А индустрията расте и се, прави хора богати, променя животи. Но както да го обясниш на подивели кучета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Днес четох, че и Русия иска да го баннира, вчера в ЕС същото предложение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Искаш да кажеш в хартия (обещания на нечия държава). Златото е пари - важи винаги и зад него не стои обещание, а овеществен труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
почти цялата енергия от копачите отива в топлина, останалата се трансформира обратно в пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
хахаха, отоплението ще стане крипто... виртуално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
по-скоро отоплението ще поумнее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още