IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не, Германия не е най-приятелски настроената държава към криптовалутите

Сингапур няма данъци върху капиталовата печалба и може би това е основният фактор за по-приятелското настроение спрямо сектора

13:08 | 20.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Кое е първото нещо, което ви идва на ум, когато трябва да свържете Европейския съюз и бизнеса? Ужасно високи данъци и безмилостна бюрокрация.

Така че е изненадващо, че Германия наскоро отне водещото място от Сингапур в класация на платформата CoinCub за най-приятелски настроени спрямо криптовалутите страни, отбелязва Сам Рейнолдс в материал за CoinDesk.

Логиката? В страната няма данъци върху криптовалутите, ако ги продадете една година след придобиването им. Ако ги продадете преди това, ще бъдете обложени със стандартните данъци спрямо закона за капиталовата печалба.

Това е много добра идея за дългосрочните притежатели на криптовалута. Ако искате да запазите притежанията и да трупате, то този данъчен режим ще е от полза за вас.

Тази схема обаче не работи добре за децентрализираните финанси (DeFi). Децентрализираните борси, прибирането на доходност, набирането на ликвидност – всички тези стратегии разчитат на бързата търговия и трансакции.

Така че един DeFi трейдър ще получи наистина гадна сметка, когато дойде време за данъчните декларации. Разбирането на данъчните задължения е трудно, когато традиционно месецът за един DeFi трейдър представлява сложна и заплетена мрежа от сделки.

Търговията с криптодеривати – която налива дневно оборот от стотици милиарди долари – също е обект на стандартното данъчно законодателство. Ако погледнете нещата от тази гледна точка, приятелско отношение на Германия бързо изчезва.

Криптоактивите обичайно гравитират около центрове като Сингапур, тъй като там няма данъци върху капиталовата печалба. Все пак Сингапур е островен град без собствени ресурси, така че за да може да се развива, създава благоприятен данъчен режим в опит да насърчи търговията.

Без данък върху капиталовите печалби трейдърите няма нужда да се притесняват за това колко дълго държат криптовалути. Просто могат да търгуват.

И все пак Сингапур взе някои мерки, които биха могли да се сметнат за „антикриптовалутни“, но това все пак не означава, че страната не трябва да се приема за приятелски настроена към сектора.

Паричната служба на Сингапур не насърчава криптотърговията сред широката общественост, тъй като оттам знаят, че ако достатъчно хора загубят пари, след като са заложили спестяванията си за пенсия например, ще се обърнат срещу политиците с настояване за повече надзор и контрол – нещо, което просто не е в кръвта на финансови центрове като Сингапур.

Но въпреки някои обезкуражавания липсата на данъци върху капиталовата печалба все пак е факт и всеки, който иска да търгува, може да го направи. Сингапур не насърчава и пороци като пиенето на алкохол и пушенето на цигари, които са съпроводени от данък порок. Такъв обаче няма за криптовалутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още