fallback

Експерти: До 2 години цената на тока тръгва обратно нагоре

Поредното намаление на цената на тока е бомба със закъснител, смятат Меглена Русинова и Иван Хиновски

09:43 | 30.12.13 г. 8

До 2 години цената на електроенергията ще започне отново да се повишава. Планираното поредно намаляване на цената на тока всъщност ще се отрази като бумеранг в посока увеличение в бъдеще. Така енергийният експерт Иван Хиновски коментира готвеното поредно намаление на цената на дневната и нощната тарифа пред bTV.

Припомняме, че днес се очаква Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да вземе решение, с което цената на тока на дневната тарифа да бъде намалена с 1%, а на нощната - с 10%. 

По думите на експерта цената на тока у нас е много по-ниска от тази, която трябва да бъде в действителност, като причина за това е изкуственото й намаление. Според Хиновски реалната цена за крайните потребители у нас трябва да бъде с поне 30% по-висока от сегашната. 

Той посочи, че повторното намаление ще се отрази на крайните клиенти с между 50 и 80 стотинки на месец.

"Стойността на нощната енергия средно статистически в сметката на българина е до 10-20%. За една средностатистическа сметка сумарно гражданите ще спестят до 0,80 лв на месец", пресметна грубо специалистът.

Хиновски определи намерението да се свалят тарифите като популистко - както настоящото, така и предходното намаление на цените на електрическата енергия с 5 на сто. Той допълни, че гоненото намаление всъщност е "до време", заради многото протести и социално напрежение. "Но това е поредна стъпка за декапитализиране на енергийната система. Това е извън възможностите на системата и ще я доведе до декапитализация, която ще засегне всички компании по веригата - производители, преносни компании", коментира Хиновски.

Поевтиняването на тока ще доведе до неминуемо увеличение на цената в бъдеще и това е бомба със закъснител в цялата енергийна система, обяви и Меглена Русинова от Българска фотоволтаична асоциация. Тя определи като мит твърденията, че цената на електричеството е висока заради заложените цени за изкупуване от централите на слънце и вятър. 

"Според публичните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за 2012 г. производството от ВЕИ е 1,8% от общото производство на ток, а за 2013 г. ще достигне 3 на сто. Не е достоверно да се твърди, че производството не енергия от слънчеви централи се отразява върху цената на електрическата енергия върху крайните потребители. Това е информация, която се хвърля в очите на гражданите, за да засенчат и да се покрият другите неясни схеми в българската енергетика", допълни категорично тя.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 12.09.22 г.
fallback