IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под натиска на протестите: Цената на тока

Електричеството поевтиня на два пъти през изминалата година, а напрежението в ДКЕВР се оказа доста високо

09:08 | 28.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Прегряват ли бушоните на енергетиката ни? <em>Снимка: ЕК</em></p>

Прегряват ли бушоните на енергетиката ни? Снимка: ЕК


2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Едно от най-важните събития в политическия живот на България през тази година са протестите, предизвикали сътресения и предсрочни парламентарни избори. В основата на тези протести обаче се оказаха високите битови сметки, които дори и работещи хора не успяха да покрият.

В опит бързо да бъде туширано недоволството започнаха да се търсят резерви в цената на тока. Тезата, че не цените са високи, а доходите са прекалено ниски, само за кратко се промъкна в публичния дневен ред.

Началото постави правителството на Бойко Борисов, което почти буквално нареди на независимия енергиен регулатор да намали цената. Понижението стана факт в началото на март, когато Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) излезе с решение за понижение на цената със средно 7 на сто.

Под лупа беше поставена работата на електроразпределителните дружества в страната, като имаше и заплаха за лиценза на ЧЕЗ – дружеството, което доставя електричество в Западна България, където протестите бяха най-масови.

Месеци по-късно обаче докладите показват само нарушения, които не са основание да бъде отнет лицензът на дружеството. Проверките на ЕРП-тата не показват значителни отклонения от правилата, а като цяло и трите дружества дават сигнали, че са си взели поука от случилото се в началото на тази година.

Освен ЕРП-тата вината беше потърсена и в централите, произвеждащи енергия от възобновяеми източници. Решението за тези мощности е политическо, не икономическо, признават дори и от Европейската комисия и затова навсякъде в ЕС беше допусната държавна помощ за този сектор и изкупуване на продукцията на преференциални цени. С времето обаче технологията се развива и подкрепата вече се оттегля.

У нас пък се стига до другата крайност – две поредни години ДКЕВР не дава разрешение за изграждането на нови мощности, които да бъдат включени в енергийната мрежа. Фотоволтаичните и вятърните централи се радват на специално отношение и от 2014 година ще плащат такса в размер на 20%, или поне докато не се произнесе Конституционния съд, сезиран по казуса от президента Росен Плевнелиев.

Служебното правителство, дошло след оставката на Бойко Борисов, пък се захвана не с цените, а с мерки за изсветляване на енергетиката и опит да се решат проблеми, влачени години наред.

След предсрочните избори новите управляващи потърсиха и успяха да намеря още резерви и цената на тока беше свалена средно с 5%. В началото на декември се заговори и за ново понижение – този път само за цената на нощната тарифа, което да стане факт след Нова година. 

Новото ръководство на енергийния регулатор, след обстоен анализ на ситуацията, успя да открие още резерви и предколедно нощната тарифа за бита поевтинява с 10%, а дневната - с 1%. За малкия бизнес също има бонус - дневната тарифи е с 1,5% по-ниска цена от началото на 2014 година. 

Основание за това намаление е решението на ДКЕВР от август, което промени модела на цената – таксата за пренос беше освободена от три компонента - добавката за зелена енергия, цената за високоефективно комбинирано производство и невъзстановяемите разходи. Тези разходи изчезнаха само от отделните редове на фактурите и вече са част от общата цена за снабдяване за вътрешния пазар.

Благодарение на промяната обаче се стимулира износът на по-евтин ток към съседните държави в региона, а според изявленията на регулатора - много от дружествата отново са на печалба.

Намаленията, макар и приветствани от битовите потребители, обаче събуждат сериозни опасения, че са изкуствено предизвикани. В този случай свиването на цените е за сметка на Националната електрическа компания (НЕК), чието финансово положение е катастрофално.

Към 25 ноември 2013 година текущите задълженията на НЕК само към доставчиците на енергия надхвърлят 805 млн. лева, се посочва в доклад на компанията, представен пред Народното събрание. Просрочените  задължения са за над 435 млн. лева.

Последна актуализация: 00:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
game_over
преди 10 години
Vijte dali v Shevron Bulgaria, ne rabotiat hora u4ili pri Soros. Nisto li4no, no da mi otgovoriat ste razpredeliam gaz ot Bulgaria po niakakva formulka sas stranata i ot prirodata zavisi dali ste ima ekologi4ni posledstvia, kogato stava vapros za gaz za 100 godini spored niakoi izto4nici i kogato diplomati USA se zastapvat za Shevron mi vdiga nervite. Tezi na Soros niama li da si namiriat niakakva rabota da proizvedat nesto ili ste kradat ot Centralna Banka do Pravitelstvo do resursi. Kakvi ste sa hubavi namazani s katran i pera? Na tova li gi u4at ot ECB i EC? Vijte med Assarel-Medet JSC, Аурубис България stava vapros za nad 3 mlrd lv resursi na godina!!! Zasto Avstria i Belgia vzimat tezi pari!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Абе той, че тока практически НЕ е поевтинял, е повече от ясно за всеки, който е получавал сметка!Но иначе пътят (на протестите) е верен! Самота така може да се защитим от масовият грабеж, рекет и изнудване, на които е подложен българина!Не веднъж съм казвал, през вече изминалата година, че... НАРЕД СА БАНКИТЕ! Те са наред да изядат големият калай (големият к#р), ако не се адаптират към мижавата българска ралност, и не свалят лихвите до нива, кореспондиращи с най-мизерното заплащане в половината свят! 2% е лихвата по ипотека, която може да обслужва с доходите в България! Всичко отгоре - води до фалити, социално напрежение и .....смъртни случаи сред последователите на Ротшилд! Имайте го в предвид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
chavdar12
преди 10 години
zashto oplakvate erp-ta??? sami napisahte kolko e izneslo energo-pro prez posledniya mesets, hei hora, stiga veche!!! tova sa golemi sumi.....nai veroyatno ne mu stigat parite na sobstvenika da si poddarza jeta.........hora, nie go plashtame tozi lux, a vsichki si pravyat pass!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още