IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под натиска на протестите: Цената на тока

Електричеството поевтиня на два пъти през изминалата година, а напрежението в ДКЕВР се оказа доста високо

09:08 | 28.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Прегряват ли бушоните на енергетиката ни? <em>Снимка: ЕК</em></p>

Прегряват ли бушоните на енергетиката ни? Снимка: ЕК

През летните месеци се появиха опасения за развитието на мините и натиск да се запазят работните места на миньорите. Така цената на въглищата беше увеличена. В същото време след решението на ДКЕВР цената на електричеството от ТЕЦ-овете беше намалена.

В подобни ситуации, за да се запази обемът на работа, се търсят резерви и обикновено те се намират по отношение на инвестициите за обновяване на дейността. За подобни централи това обаче е риск в дългосрочен план – непокриването на екологичните изисквания например, означават и сериозни глоби.

Високо напрежение в ДКЕВР

Промените по отношение на цената на тока стават паралелно с четири смени на председателите на енергийния регулатор. Още в първите дни на 2013 година беше поискана оставката на Ангел Семерджиев. Основанието за неговата смяна беше неизпълнение на задълженията регулатора по Третия либерализационен пакет на ЕС. Заради ненаписани наредби срещу страната ни беше заведена наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

Мястото на Семерджиев зае Юлиана Иванова, която обаче остана на поста само четири дни, след като се появи информация, че нейна фирма е продавала незаконно цигари в интернет. Щафетата пое Евгения Харитонова, която в този момент беше зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма в подалото вече оставка правителство на Бойко Борисов.

Харитонова ще бъде запомнена с категоричното си мнение, че либерализацията на енергийния пазар няма да доведе до намаляване на цените на електричеството. Основанието е, че всеки търговец трябва да направи сериозна инвестиция, за да може да предлага електричество на своите клиенти. По същата логика и т.нар. „умни” електромери също не са в полза на потребителите.

В началото на юни Харитонова беше сменена от члена на ДКЕВР Анжела Тонева. Именно тя прокара новите моменти при определянето на цената на електричеството, както и самото понижение на цената  в началото на август.

Тя направи и опит да подобри прозрачността в работата на регулатора. С едно от първите си решения лансира идеята да бъде ограничен свободния достъп за журналистите и тези, които отразяват работата на комисията трябва да получават акредитация. Според това решение колегите трябва да задават въпросите си само на специални брифинги, при това по предварително заявена тематика.

В началото на декември обаче и тя се оттегли от поста си, обяснявайки това с прекомерно напрежение и „лични мотиви”. Мандатът й ще довърши Боян Боев, който дотогава оглавяваше Българския енергиен холдинг. Негова ще бъде отговорността да преведе регулатора през тежкия зимен сезон. 

Факте е - решенията в енергетиката никога не са лесни, нито еднозначни и еднопосочни - опитът да се регулира само една част поставя под напрежение всяка друга част от системата. В последните месеци сме свидетели как бушоните бавно прегряват, а случи ли се да изгорят, въпросът ще бъде "Кой.. дръпна шалтера?"

И отговорът няма да има голямо значение. 
 

Каква беше 2013 година според Вас – кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите? Ще влезе ли биткойна в живота на масовия потребител? Ще има ли корекция на фондовите борси и ще изтеглят ли САЩ монетарните стимули?

Пишете ни на info@investor.bg и може да спечелите книга –един от най-добрите подаръци на всички времена. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
game_over
преди 10 години
Vijte dali v Shevron Bulgaria, ne rabotiat hora u4ili pri Soros. Nisto li4no, no da mi otgovoriat ste razpredeliam gaz ot Bulgaria po niakakva formulka sas stranata i ot prirodata zavisi dali ste ima ekologi4ni posledstvia, kogato stava vapros za gaz za 100 godini spored niakoi izto4nici i kogato diplomati USA se zastapvat za Shevron mi vdiga nervite. Tezi na Soros niama li da si namiriat niakakva rabota da proizvedat nesto ili ste kradat ot Centralna Banka do Pravitelstvo do resursi. Kakvi ste sa hubavi namazani s katran i pera? Na tova li gi u4at ot ECB i EC? Vijte med Assarel-Medet JSC, Аурубис България stava vapros za nad 3 mlrd lv resursi na godina!!! Zasto Avstria i Belgia vzimat tezi pari!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Абе той, че тока практически НЕ е поевтинял, е повече от ясно за всеки, който е получавал сметка!Но иначе пътят (на протестите) е верен! Самота така може да се защитим от масовият грабеж, рекет и изнудване, на които е подложен българина!Не веднъж съм казвал, през вече изминалата година, че... НАРЕД СА БАНКИТЕ! Те са наред да изядат големият калай (големият к#р), ако не се адаптират към мижавата българска ралност, и не свалят лихвите до нива, кореспондиращи с най-мизерното заплащане в половината свят! 2% е лихвата по ипотека, която може да обслужва с доходите в България! Всичко отгоре - води до фалити, социално напрежение и .....смъртни случаи сред последователите на Ротшилд! Имайте го в предвид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
chavdar12
преди 10 години
zashto oplakvate erp-ta??? sami napisahte kolko e izneslo energo-pro prez posledniya mesets, hei hora, stiga veche!!! tova sa golemi sumi.....nai veroyatno ne mu stigat parite na sobstvenika da si poddarza jeta.........hora, nie go plashtame tozi lux, a vsichki si pravyat pass!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още