IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На 28 и 29 май ще бъдат изпитите за консултанти и брокери

16:01 | 15.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
На 28 и 29 май ще бъдат изпитите за консултанти и брокери
Комисията за финансов надзор определи 28 май 2005 г. за изпит за придобиване на право за извършване на дейност като брокер и 29 май 2005 за изпит за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант.

Редът за провеждане на изпитите, както и тематичният конспект за изпитите ще бъдат публикувани на интернет страницата на КФН. Вероятно таксата ще остане както миналогодишната - 300 лв. за допускане до изпит и 60 лв. за издаване на сертификат, ако кандидатът издържи изпита. Срокът за подаване на документи за допускане до изпита е значително преди 28 и 29 май. Точната дата ще бъде публикувана в страницата на комисията.

Разходите за придобиване на всеки от двата лиценза обикновено са над 360 лв., поради покупката на специализирана литература и най-вече ако кандидатът участва в курсовете за подготовка за изпита за инвестиционен консултант или брокер на ценни книжа, който се провежда от Института за следдипломна квалификация към УНСС.

На днешното си заседание Комисията прие и Правилник за изменение на Правилник за устройството и дейността на Гаранционния фонд.

С приемането на Закона за и изменение и допълнение на Закона за застраховането през октомври м.г. се промени и статута на Гаранционния фонд /ГФ/. В прерогативите на Комисията за финансов надзор /КФН/ е приемането на Правилник за устройството и дейността на ГФ, както и текущия надзор по законосъобразност, който комисията осъществява върху фонда.

Последният се управлява от управителен съвет в състав - председател и четирима членове, избрани от управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи /АБЗ/ измежду представители на застрахователите, които извършват дейност по сключването на задължителните застраховки “Гражданска отговорност” на собствениците, ползвателите, държателите и водачите на моторни превозни средства и “Злополука”. Новите моменти в правилника са:

- Средствата на ГФ, намалени с резерва за предстоящи плащания, не могат да бъдат по-малко от 3 млн. лв., когато средства на фонда спаднат под този минимален размер за повече от месец недостигът се допълва със средства на застрахователите, които извършват задължителните застраховки;

- Срокът за произнасяне по претенция не може да бъде по-дълъг от 30 дни, като при просрочие се дължи лихви за забава на ощетеното лице от датата, на която изтича срока за произнасянето на претенцията.

Проектът за новия правилник е предложен от АБЗ, допълнен от експертите в КФН, приет на днешното заседание на комисията и предстои обнародването му в „Държавен вестник”.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още