IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързите избори - най-доброто решение за икономиката

Станишев се опитва да превърне дефекта в ефект и да минимизира загубите, смята политолог

16:42 | 10.06.14 г.
Бързите избори - най-доброто решение за икономиката

Максимално бързите избори са най-доброто решение, включително и за приемането на бюджета за 2015 г. Около тази теза се обединиха анкетирани от Investor.bg икономисти.

Според тях обаче има риск от забавяне на бюджета за следващата година, което може да доведе до "замразяване" на някои капиталови разходи.

Припомняме, че заради резултатите от евровота, напрежението около спрените средства по две от оперативните програми, буксуващите преговори с Еврокомисията по Споразумението за партньорство за новия програмен период и споровете с Брюксел за проекта Южен поток позициите на кабинета се разклатиха силно през последния месец. Днес вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че членовете на кабинета са  готови да си тръгнат по всяко време. Оставката на правителството поиска и синдикалната организация КТ "Подкрепа".

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък обяви на пленума на левицата, че иска максимално бързи избори и предложи предсрочният вот да се проведе още до края на юли, въпреки че преди няколко дни се обяви в подкрепа на избори в ранната есен.

Вижте какво още коментираха икономисти и социолози пред Investor.bg:

Изявлението на Сергей Станишев не е изненада, беше ясно, че хоризонтът на това правителство ще е кратък, коментира Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика.

По думите му дали провеждането на избори през юли е възможно и удобно от политическа гледна точка е въпрос на консултации. От икономическа гледна точка обаче според него колкото по-рано се проведат предсрочни избори, толкова това е по-добро за бюджета.

Ако парламентът и правителството заработят по-късно през годината, ще се наложи да се гонят по-кратки срокове и да се премине бързо през процедурата по приемането на бюджета за 2015 г., подчерта той.

Същевременно по думите на Ганев и служебно правителство би могло да решава някои належащи въпроси, като например работата по оперативните програми, преговорите по Споразумението за партньорство с Европейската комисия и т. н.

Подобна теза изказа и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, според когото максимално бързото провеждане на нови избори е най-добрият вариант за икономиката.

Той посочи, че висшата администрация е спряла работа, след като стана ясно, че никоя от политическите сили не подкрепя това правителство в рамките на този парламент.

Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още