IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързите избори - най-доброто решение за икономиката

Станишев се опитва да превърне дефекта в ефект и да минимизира загубите, смята политолог

16:42 | 10.06.14 г.
Бързите избори - най-доброто решение за икономиката

„Провеждането на избори по най-бързия начин е най-доброто решение, за да се стабилизира ситуацията и да се нормализира ритъма на работа на администрацията и на парламента“, каза Велев, като допълни, че до края на годината има доста важни закони за приемане.

Според икономиста Георги Стоев бюджетната процедура не би трябвало да е проблем за провеждането на предсрочни избори. „Икономически аргументи срещу изборите няма“, каза той.

Според него най-лошият сценарий е заради смяната на правителството да се забави приемането на бюджета, което би довело до „замразяване“ на някои капиталови разходи.

Имаме криза на политическата представителност, парламентът функционира трудно, затова най-добрият вариант е възможно най-бързо да се проведат предсрочни избори. Ако протакаме, какво ще спечелим, коментира социологът Кънчо Стойчев.

Искането на Станишев за вот в края на юли му връща донякъде инициативата, която той загуби - минаха седмици след изборите без инициатива от страна на социалистите. Но дали изборите ще са тогава, не зависи изцяло от него, защото тепърва предстоят консултации с президента, с участието и на други политически сили, допълни Стойчев.

Не е най-важното дали днешното изявление е отговор на стратегията на ДПС. Важното е, че няма разбирателство между двете партии, подкрепящи правителството. А в същото време предстоят преговори с ЕК по финансовата рамка за следващия 7-годишен период, заключи той.

Политологът Първан Симеонов допълни, че ходът на Станишев – да поиска незабавни избори, прилича на хода на Бойко Борисов през миналата година. „Когато играта загрубя, Борисов каза: „Да отиваме на избори“, коментира Симеонов и допълни, че лидерът на левицата прави опит да обърне дефекта в ефект, временно да се спаси и да претърпи минимални загуби.

Според него Станишев ще припознае като противник и ДПС, като най-вероятно „ще ги „пакетира“ с ГЕРБ, за да се оттласне и да отговори на дясната вълна в страната“.

„Не бих казал, че Станишев ще спечели много от това, но ще загуби по-малко“, каза още Първан Симеонов. Според него всички имат интерес от бързи избори, като БСП има най-голям интерес, защото електоратът на левицата е по-вероятно да отиде до урните в разгара на лятото, отколкото електоратът на ГЕРБ.

Всичко за кризата в правителството четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още