IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японска агенция повиши кредитния ни рейтинг

15:21 | 09.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
Японска агенция повиши кредитния ни рейтинг
Японската агенция за кредитен рейтинг (JCR) оповести днес, че повишава инвестиционния рейтинг на България за дългосрочния дълг в чужда валута от BBB- на BBB със стабилна перспектива. Това е първото повишение на присъдения вече инвестиционен рейтинг на страната, което се прави в контекста на подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС, съобщиха от Министерство на финансите.

Повишението на рейтинга за дългосрочен дълг в местна валута е от BBB на BBB+ със стабилна перспектива.

Това е петнадесетото повишаване на рейтинга на страната от 2001 година насам. Последната промяна беше направена от “Стандарт енд Пуурс” през февруари 2005 г., когато перспективата беше променена от стабилна на положителна.

В официалното съобщение на Японската агенция, разпространено до световните медии, се посочва, че България продължава да осъществява напредък в реформите, а “финансите на страната се стабилизират след значителното намаляване нивото на държавния дълг поради редуциране на външните задължения”.

Подчертава се също така стабилизиращата роля на валутния борд за увеличаване на икономическата стабилност на страната.

В съобщението на агенцията се прави задълбочен анализ на макроикономическата среда в България, както и на потенциала за развитие на икономиката. Агеницята извежда четири основни аргумента за повишение на рейтинга:
-България вече е сигурен член на ЕС,
-съществува сстабилна фискална структура и икономическо развитие,
-очаква се подобрение при кредитирането на частния сектор и търговския дефицит,
-почти няма притеснения по отношение на външната ликвидност.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още