IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Ковачев: Почти 68% са жените в българската администрация

13:22 | 16.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
М. Ковачев: Почти 68% са жените в българската администрация
„Като министър на икономиката имам преки впечатления от силата и равнопоставеността на жените – тогава, когато говорим за правене на бизнес или на участие в държавното управление. Пет са дамите министри в днешното българско правителство. 26% са жените в парламента. 9% от всички кметове в България са жени. Почти 68% са жените в българската администрация, включително и в Министерство на икономиката“.

Това каза Милко Ковачев по време на презентация на международната конференция “Жените, които променят бизнеса и социалната среда”. Организатор на събитието е Международният съюз на жените.

Министърът обаче подчерта: „Не искам да кажа, че всичко е безпроблемно – знае се, че процентът на женската безработица е по-висок от тoзи на мъжете. Жените стават по-неконкурентни на трудовия пазар, защото често губят част от квалификацията си, докато отглеждат нашето бъдещо поколение – нашите деца“.

Той уточни, че България отдавна води политика по равнопоставеност на половете, която датира още от края на 19 век, или по-конкретно с подписването на първата българска конституция – Търновската. В нея е записано, че „мъжете и жените имат равно право на глас“.

Понякога дамите реализират бизнес идеите си значително по-добре от мъжете, каза още министърът.

Христина Машкова
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още