IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Гражданска отговорност" са сключили 50% от шофьорите в България

13:02 | 19.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
"Гражданска отговорност" са сключили 50% от шофьорите в България
Едва 50 на сто от всички шофьори в България са сключили "Гражданска отговорност", сочи статистика на застрахователите и КАТ, съобщи Dnes.bg. Двете институции се събраха да потърсят решение на проблема.

Към 31 март 2005 г. едва 1,6 милиона шофьори са сключили задължителната застраховка. По сведения на КАТ моторните превозни средства в България са 3,2 милиона. От сключените 1,6 милиона застраховки над 900 000 са едногодишни. Останалите са срочни.

Ежегодно по пътищата на страната загиват над хиляда човека. Много повече са ранените, щетите на имуществата се измерват с милиони лева, отчитат специалистите. Според тях за нанесените щети гаранционният фонд изплаща ежегодно над 1 500 000 лева, а средствата се събират от застрахователите, като процент от събраните от тях премии по задължителната застраховка.

Вече работи единна информационна система за ежемесечно отчитане на сключените и действащи застраховки "Гражданска отговорност".

От 1 юни ще се поставят и специални стикери по автомобилите, за които има сключена "Гражданска отговорност". Червеният ще показва, че застраховката е срочна, а зеленият - че е едногодишна.

Всички сключили "Гражданска отговорност" ще получават контролен талон, на който ще е обозначена датата, до която е валидна застраховката. Талонът ще се съхранява от водача на автомобила. И талонът, и стикерът ще бъдат защитени от подправяне и ще могат да се ползват еднократно.

За периода 2000-2004 г. на собственици и водачи на автомобили са наложени глоби за 6,6 милиона лева и са влезли в сила 71 727 наказателни постановления на КАТ. От началото на 2005 г. 715 621 автомобили са били проверени. 9415 от тях са били без "Гражданска отговорност", сочи статистиката на КАТ.

От застрахователните компании гарантират, че към 1 юни във всички офиси на компаниите, които предлагат "Гражданска отговорност", вече ще има от двата вида стикери - годишни и срочни.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още