IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ препоръчва да въведем бързо евродирективата за закриването на банки

Растежът през 2014 г. оправдава очакванията, но рисковете са се влошили, заключава редовната мисия на Фонда у нас

18:10 | 13.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ препоръчва да въведем бързо евродирективата за закриването на банки

Големият корпоративен дълг и високият дял на необслужваните кредити може допълнително да натежи на бъдещите инвестиции и растежа, ако проблемите не бъдат адресирани, предупреждават експертите.

Що се отнася до външните рискове пред българската икономика, от МВФ поясняват, че продължителното забавяне на растежа в региона би попречило на представянето на износа. Рисковете от нови финансови проблеми в еврозоната, свързани с Гърция, се увеличават, допълват от фонда.

Засилването на геополитическото напрежение, свързано с Русия и Украйна, също може да има негативни ефекти върху търговията и инвестиционните канали, допълва се в съобщението на фонда.

Банковият сектор

МВФ посочва, че банковата система е демонстрирала устойчивост, въпреки проблемите около КТБ. Ликвидните мерки, представени от Българската народна банка (БНБ) и правителството, са спомогнали за успокояване на вложителите и са парирали отлива на депозити от банковата система. Инжектирането на държавен ресурс във Фонда за гарантиране на влоговете е позволил изплащането на гарантираните депозити в КТБ, а към края на годината е регистриран и положителен годишен ръст на депозитите в банките.

Въпреки това обаче, от МВФ посочват, че са необходими „решителни действия за справяне със слабостите, възстановяване на доверието към надзора и укрепване на инструментите за управление на кризи“.

„Тъй като мандатът на управителя на БНБ изтича и предстои избор на нов управител на банковия надзор, своевременното потвърждаване на кандидатите с ясен мандат да поддържат силна, независима и отговорна БНБ е от решаващо значение“, посочва се в съобщението. „В същото време, тъй като са обявени няколко специфични действия, е необходимо да се дадат допълнителни детайли, за да се възстанови доверието в надзора на финансовата система“, пише още в съобщението.

Препоръките

Съвместната оценка на МВФ и Световната банка за основните Базелски принципи, планирана за края на март, трябва да помогне за идентифицирането на областите от надзорната рамка, които имат нужда от подобряване, посочват експертите. Това трябва да бъде допълнено от откровен, задълбочен и независим преглед на надзорната дейност от външни банкови експерти, насочена към засилване на надзорните процеси, препоръчват от МВФ. Един независим експертен преглед на надзорната рамка на Комисията за финансов надзор би бил полезен, за да се укрепи доверието във финансовата система, допълват експертите.

Препоръчва се Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори също да разработи конкретен план за подобряване на надзора и отчетността на външните лица, извършващи задължителен одит. Властите трябва да разгледат и възможностите за засилване на надзорните правомощия за разследване кредитирането към свързани лица.

Освен бързото приемане на рамката на ЕС за възстановяване и закриване на банки, МВФ препоръчва и хармонизиране на закона за Фонда за гарантиране на влоговете в банките. В съобщението се посочва, че властите обмислят най-добрите средства за рекапитализиране на фонда след изплащането на гарантираните депозити в КТБ и се припомня, че в процес на обсъждане са и промени в закона за Фонда, които запълват празнините. Предстоящата оценка на Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозитите може да помогне на властите, включително от гледна точка на възможностите за подобряване на законопроекта, посочват от МВФ.

Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още