IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ препоръчва да въведем бързо евродирективата за закриването на банки

Растежът през 2014 г. оправдава очакванията, но рисковете са се влошили, заключава редовната мисия на Фонда у нас

18:10 | 13.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ препоръчва да въведем бързо евродирективата за закриването на банки

Експертите приветстват и планирания преглед на качеството на активите на банките като още една стъпка за засилването на доверието към сектора. Успехът ще зависи отчасти от създаването на ясен график и утвърждаването на конкретни условия за прозрачност, посочват от институцията. „В съответствие с международната практика властите трябва да развият добре дефинирани комуникационни стратегии и планове за интервенция в случай, че се материализират нужди от рекапитализация“, препоръчва още МВФ.

Препоръчва се и подобряване достъпа до данни за банковия сектор, както и постепенно отписване на проблемните кредити на банките и „обезвреждане“ на обезпеченията. „Проактивните надзорни действия от страна на БНБ за насърчаване намаляването на необслужваните кредити трябва да бъдат допълнени с други държавни инициативи за улесняване на процеса по намаляване на задлъжнялостта“, посочва се в съобщението.

Фискална стабилност

Фискалната стратегия на правителството очертава нуждите от намаляване на дефицитите, но е необходимо да се обмислят мерки за по-бърза консолидация, препоръчват още експертите. В съобщението на МВФ се припомня, че през миналата година бюджетният дефицит се удвои до 3,7% от БВП. Целта за 3% дефицит през тази година е постижима, но с рисковете пред икономиката ограничаването на разходите отново ще бъде от решаващо значение.

От Фонда посочват, че са необходими конкретни планове за адресиране на средносрочните фискални рискове. Застаряващото население и продължаващата емиграция представляват предизвикателство пред публичните разходи в дългосрочен план. Необходими са и мерки за подобряване на състава и качеството на разходите.

Препоръчва се да бъдат приети устойчиви промени в пенсионната система. Според експертите на Фонда предложените промени във втория стълб на пенсионно-осигурителната система представляват фундаментална промяна и следва да се предвиди достатъчно време за задълбочен анализ на въздействието на промените и консултации със заинтересованите страни, за да се намалят потенциалните рискове, пише в съобщението.

„Осигуряването на устойчивост на държавната пенсионна система чрез реформи на параметрите е критично важно, особено заради опасенията, изострени от изоставянето на по-ранните реформи“, пише в съобщението.

МВФ подчертава и необходимостта от подобряване ефективността на здравната система. Необходими са мерки за укрепване механизмите за контрол на разходите, увеличаване стимулите за правилната употреба на извънболничната помощ и болничните услуги, както и надграждане на ИТ системите за подобряване на капацитета за управление на риска“, препоръчват от МВФ.

Трябва да се повиши и обществената информираност по отношение фискалната политика и оповестяването на бюджетните рискове, коментират от институцията. Нарастващите разходи и намаляващата продуктивност подчертават спешната необходимост от цялостна стратегия за реформа на енергийния сектор като част от по-широка програма за структурни реформи, заключава МВФ. Последните изменения в Закона за енергетиката могат да помогнат да се намали натиска върху Националната електрическа компания и другите участници на пазара, но е важно и създаването на прозрачен и добре функциониращ енергиен пазар в съответствие с регламентите на ЕС, а рационализацията на цените на електроенергията трябва да е съпроводена от инициативи в подкрепа на бедните.

МВФ заключава още, че намирането на цялостни решения ще отнеме време, но е необходимо да се демонстрира ангажимент за намаляването на корупцията и шуробаджанащината и укрепването на върховенството на закона. Това ще катализира инвестициите, ще засили създаването на работни места и ще ускори сближаването на доходите в България с тези в ЕС, смятат от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още