IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 7 септември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:24 | 07.09.15 г.
Акцентите в бизнеса на 7 септември

В България

До 200 млн. лв. от новата оперативна програма „Околна среда“ могат да бъдат отделени за водни проекти по старата програма, които няма да бъдат довършени в срок, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Има 11 рискови водни проекта, които ще се наложи да бъдат фазирани – т. е. довършени със средства от новия период 2014-2020 г.

Министърът на земеделието пък Десислава Танева заяви, че ще настоява за мерки, адаптирани към спецификата на производството на мляко и млечни продукти у нас. Според нея приетите до момента от ЕК мерки за стабилизиране на пазара не са оказали влияние у нас, тъй като те са били насочени в подкрепа на производители на сухо мляко и краве масло, каквито в България липсват.

Още една бизнес новина - според вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин въпреки че икономиката расте, работните заплати не се увеличават със същите темпове, защото бизнесът крепи дейността си на ниските възнаграждения. По думите му няма административен механизъм, чрез който да се увеличат заплатите, единственото решение е държавата да влияе чрез минималната работна заплата и да се пребори с корупцията.

В края на летния сезон КЗП обяви, че нарушенията по Черноморието през активния летен сезон по предоставяне на туристически услуги са с около 10% по-малко спрямо минали периоди. При извършени около 3000 проверки през периода са установени около 210 – 215 нарушения.

Есента все повече приближава, а само след няколко дни започва и учебната година. Във връзка със субсидиите за частните училища председателят на комисията по образование в НС Милена Дамянова заяви, че те няма да бъдат за сметка на държавните, защото промените в системата предвиждат средствата, предвидени за образование в бюджета, „да следват” децата.

По света

Изборите в Гърция все повече приближават. Късно снощи лидерът на СИРИЗА – бившият премиер на страната Алексис Ципрас представи официално своята нова управленска програма. С нея партията обещава да изпълни своите ангажименти към кредиторите, а в същото време и мерки, които да смекчат ефектите от изпълнението на третата спасителна програма.

Другата тема на деня продължава да бъде бежанската криза в Европа. Според бившият редактор на германския FT множащите се кризи в Европа имат един общ белег. Независимо дали говорим за банки, за държавен дълг, или, както е в случая, за бежанци, за ЕС се оказва трудно да действа.

И няколко новини от света на суровините. В рамките на Източния икономически форум Русия подписа споразумение за изграждането на „Северен поток” 2 и това може да извади от „газовата игра” Украйна, Турция и Азербайджан. Идеята за изграждането на нов газопровод, свързващ Русия и Германия по дъното на Балтийско море, съдържа политическа и геополитическа окраска.

Междувременно стана ясно, че ОПЕК е предлагала на Русия да се присъедини към организацията. Москва обаче е решила да „остане наблюдател“, заяви президентът на „Роснефт“ Игор Сечин. Той допълни, че добивът на петрол в държавите от ОПЕК е държавна дейност, докато в Русия петролната индустрия била частна собственост, което е нехарактерно за организацията.

Със срива на цената на петрола и Русия, и ОПЕК търпят загуби, но изключително затруднени са и шистовите компании в САЩ. Има множество силни компании, които имат добри счетоводни баланси, ниски разходи или и двете и ще успеят да излязат от кризата. Но тези с високи разходи, високи дългове или и двете са изправени пред бурно бъдеще.

На борсата

КФН отхвърля проспектите на Кредисимо АД за емитиране на конвертируеми облигации и на Алфа България за увеличаване на капитала с 3,9 млн. лв. КФН отказва да издаде потвърждение на проспекта на компанията за бързи кредити за емисия на 10 000 броя безналични, поименни, свободно прехвърляеми необезпечени конвертируеми облигации с базов актив обикновени безналични акции, с номинална и емисионна стойност 1 000 евро за облигация.

Препоръчваме

Американският технологичен гигант Apple Inc ще направи игрите ключова част от новия Apple TV, който вероятно ще бъде представен на събитието на компанията в сряда. Според New York Times компанията ще се насочи към геймъри, които не търсят висок клас игрови конзоли

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още