IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес акцентите на 23 септември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:05 | 23.09.15 г.
Бизнес акцентите на 23 септември

В България

След като днес стана ясно, че има 40 решения за процедури срещу 19 държави от ЕС, свързани с неизпълнението на задълженията им като членове на ЕС, бе обявено, че три от започнатите процедури са срещу България. Комисията е изпратила две официални писма с искане за повече информация относно имплементирането на две от директивите, които са част от системата за даване на убежище в ЕС.

Междувременно стана ясно, че България ще приеме 852-ма бежанци от Гърция и Италия, вместо очакваните 1 600, след решението на вътрешните министри на държавите от Европейския съюз за преразпределяне на 120 хил. души. От тях 651 ще дойдат от Гърция и 201 от Италия.

Има остра нужда от реформа във висшето образование, където финансирането да започне да се подчинява в решаваща степен на качеството на образователния продукт, на елемента развойна дейност и колаборации бизнес-наука, коментира Анна-Мари Виламовска, секретар за иновационна политика на президента на България. Какво още каза тя за Investor.bg, четете тук!

С въвеждането на данък „вредни храни“ няма да се подобри здравето на българите. Освен това бизнесът и държавният бюджет ще понесат загуби. Според анализ целта на предложеното законодателство е неясна, както и колко точно ще бъде данъкът – 10 или 3%, както и какви ще са постъпленията от него.

И една новина от частния сектор - Billa планира да достигне 150 магазина в България в следващите 3 години, считано от следващата. В момента Billa има 92 магазина, като в посоченото увеличение до 150 магазина до 2018 г. влизат и магазините на Penny, които веригата ще приобщи.

По света

Не е реалистично да се очаква, че бежанци от близо и далеч ще могат да запълнят всички дупки на трудовия пазар мигновено, отбелязва Economist. Въпреки това има достатъчно доказателства, че сирийците - най-голямата единична група пристигащи мигранти, са сравнително добре образовани. Кои сектори имат най-голяма нужда от работна ръка, четете тук!

Няколко новини от Европейската комисия: ЕК и Газпром са започнали технически консултации по антитръстовото дело и предложенията на руския газов доставчик за разрешаването на спора. Целта на консултациите е формулировката на окончателен отговор на Газпром на списъка с претенции на Еврокомисията.

Финансовите министри на най-големите икономики на еврозоната изразиха подкрепа за определянето на минимална данъчна ставка в блока по време на специално изслушване в ЕП. Заедно с по-доброто сътрудничество между националните данъчни органи това ще подпомогне борбата с агресивното данъчно планиране на мултинационалните компании.

Европейската комисия ще предложи до края на годината да бъде създадена Европейска гранична полиция, съобщи на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос. За да бъде Шенген силен, изключително важно е укрепването на външните граници, поясни той.

В енергийния сектор проектът „Турски поток” отново ще бъде поставен на масата за преговорите между държавните глави на Турция и Русия. По-късно в сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде на посещение в Москва и ще се срещне с руския си колега Владимир Путин.

На борсата

Софарма Трейдинг АД отчита 1,468 млн. лв. печалба преди данъци през август 2015 г., което е повишение със 76% на годишна база, съобщи дружеството чрез БФБ-София. За осемте месеца на годината има повишение на печалбата преди данъци с 11% на годишна база до 10,04 млн. лв.

Препоръчваме

Ако ползвате Instagram, то тогава сте един от вече 400 млн. активни потребители месечно. Мобилното приложение за споделяне на снимки се нуждаеше от девет месеца, за да добави последните 100 млн. нови потребители.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още