IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес акцентите на 25 септември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:58 | 25.09.15 г.
Бизнес акцентите на 25 септември

В България

Синдиците на КТБ са започнали производства по несъстоятелност срещу „много на брой длъжници” с материален интерес за 2,89 млрд. лв., обяви финансовият министър Владислав Горанов. По закона за особените залози синдиците са предприели мерки за събирането на 200,3 млн. лева, а изпълнителните листове са на стойност 609 млн. лева.

През 2013 г. за финансиране на социалната защита в страната от държавния бюджет са заделени 7,69 млрд. лв., а приходите от осигурителни вноски по това перо са 7,746 млрд. лв., отчита НСИ. Спрямо предходната година растат приходите от осигурителни вноски с 2,1 процентни пункта за сметка на вноските от държавния бюджет, които намаляват с 2,3 процентни пункта.

Европейската комисия е одобрила схема на държавна помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия. Помощта ще се прилага в периода 2015-2020 г. и е с бюджет в размер на 138 млн. лв., съобщи Министерството на земеделието и храните.

Голямото прекрояване на Закона за устройството на територията (ЗУТ), което се подготвяше още от времето на правителството на Пламен Орешарски, изглежда няма да се случи. Или поне не скоро. Какви точно са причините за забавянето на промените в закона - четете тук!

Съществува опасност трите най-популярни български планини Рила, Пирин и Витоша да бъдат застроени, заявиха природозащитници от Коалицията „За да остане природа в България“. Според неправителствените организации новите планове за управление на Природен парк Витоша и националните паркове Рила и Пирин се изготвят по скандален начин.

По света

Новото гръцко правителство е едва на няколко дни. Малко след като в сряда преизбраният министър-председател определи членовете на кабинета обаче, той поиска оставката на заместник-министъра на инфраструктурата и транспорта Димитрис Каменос заради предполагаеми обидни публикации, направени онлайн.

От другия край на света председателят на американската централна банка (Фед) Джанет Йелън изпрати ясен сигнал за вдигане на основния лихвен процент още до края на тази година. По време на своя реч Йелън заяви, че увеличаване на лихвата по-късно през годината би било подходящо.

В Азия пък изпълнителният директор на Alibaba Джак Ма коментира, че забавянето в Китай е възможност „истинската пазарна икономика“ да процъфти и предприемачите, а не правителството, са тези, които ще подпомогнат потреблението и растежа.

Международни финансови институции ще отпуснат 1 млрд. долара на Украйна за покупката на природен газ през зимния сезон, като сред тях е и Световната банка. По този начин ще бъде ограничена възможността за повторение на газовата война между Киев и Москва от 2009 година, когато бяха спрени доставките на суровината за Европа, преминаващи през Украйна.

Етносът, подобно на расата, е елемент на социума, който има значително въздействие върху света. Как хората възприемат етносите, както собствения, така и на другите, е трудно за определяне, особено имайки предвид колко е субективно това. Кои страни са с най-голямо етническо разнообразие - четете тук.

На борсата

През август консолидираната печалба преди данъци на Монбат АД спада с 13,0% спрямо същия период на миналата година до 1,54 млн. лева. За осемте месеца от началото на годината брутната печалба на групата расте с 9,6% спрямо същия период на миналата година до 18,024 млн. лв., сочат още данните.

Препоръчваме

Антикапиталистическата инсталация на британския художник на графити Банкси Dismaland ще затвори врати тази неделя, а иронията е, че е генерирала очакваните 20 млн. паунда допълнителни приходи за търговците в заобикалящия я регион. Dismaland е описван от Банкси като „анархизъм в начален стадий“ и осмива туризма и индустрията с тематични паркове.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още