IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 12 октомври

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:43 | 12.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 12 октомври

В България

Август носи по-малко приходи за застрахователната индустрия в страната ни в сравнение с горещия юли, тъй като общите брутни премийни приходи на сектора намаляват с 8,6% на месечна база. Въпреки това търсенето на животозастраховки и общото застраховане стоят добре на фона на високото търсене най-вече на автомобилни и имуществени застраховки.

Общият износ на България през август също спада, за пръв път от 9 месеца. Понижението се дължи на срива на експорта за страните извън ЕС, който е едва третият за тази година, но пък е първият двуцифрен от 13 месеца насам. Износът към държавите членки на ЕС отново расте, след като през юли проблемите на Германия и Гърция доведоха до първи спад на продажбите за Стария континент от 8 месеца.

Износът между България и САЩ обаче отчита сериозен ръст. Само за 20 години износът на САЩ към България се е увеличил от 97 млн. долара до 358 млн. долара, а вносът от България към Съединените щати - от 6,5 млн. долара до 604 млн. долара, посочи днес Кенет Хаят, заместник-секретар към министерството на търговията на САЩ.

Министър-председателят Бойко Борисов пък призова българските компании да могат да правят бизнес в САЩ без визи. По думите му полагаме огромни усилия за създаването на условия за развитие на американския бизнес в България. За да отиде българският бизнес там обаче, са нужни огромни усилия, допълни той.

И една новина от енергийния сектор - срещу т. нар. "пътна карта за енергетиката", изготвена от национално представените работодателски организации - КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, се обявяват работодатели в енергийния сектор. Според тях мерките, записани в пътната карта, не са координирани със секторните представители и противоречат на принципите на свободния пазар и неприкосновеността на частната собственост.

По света

Агресията в Сирия продължава да е на дневен ред. След като Путин призна, че руската операция в Сирия е в подкрепа на Асад, министрите на външните работи на държавите от ЕС настояват Русия незабавно да спре въздушните удари срещу сирийските опозиционни групи.

Газпром е възобновил доставките на природен газ за Украйна днес, съобщи ръководителят на компанията Алексей Милер. По негови думи украинската Нафтогаз е платила на Газпром 234 млн. долара от 500-те млн. долара, които получи от ЕС за нагнетяване на газа в хранилищата си.

Летният сезон приключи, но се оказва, че рекордният туристически сезон, очакван през тази година, е една от причините за по-доброто от очакваното представяне на гръцката икономика. Всъщност през последните шест години южната ни съседка се радва на постоянен ръст на чуждите туристи, но в същото време това не решава големите проблеми в сектора.

И още една новина от Югоизточна Европа - държавният глава Александър Лукашенко бе преизбран за президент на президентските избори в Беларус с 83,5% от гласовете. Сериозни конкуренти авторитарно управляващият от 1994 г. насам държавен глава нямаше, а по официални данни избирателната активност възлиза на 86,8 на сто.

На другия край на света министърът на финансите на Китай Лоу Дзиуей заяви, че сега не е подходящото време за САЩ да увеличат лихвените проценти. Според Лоу развитите икономики носят вината за забавянето на световната икономика, тъй като бавното им възстановяване не създава достатъчно търсене.

На борсата

2 013 809,19 лв. са постъпили по сметките на КТБ от предприети от синдиците правни действия по събиране на вземания през отминалата седмица. 1 990 961,55 лв. са от юридически лица по дължими от тях кредити, 16 824,50 лв. - от физически лица, а 6 023,14 лв. са вземания, класифицирани в графа „други“.

Препоръчваме

Единственият бизнес новинарски ТВ канал Bloomberg TV Bulgaria ще направи премиерата си в мрежите на кабелните и сателитните оператори у нас и онлайн на bloombergtv.bg на 19 октомври. Телевизията ще бъде интересна и полезна за широката бизнес общност в България, включително за младите хора, бъдещите предприемачи и всички, които не спират да търсят успеха.

Колорадо и още няколко американски щата легализираха марихуаната за развлекателна употреба, а още много позволяват продажбата ѝ за медицински цели. Защо обаче финансовите институции остават затворени за предприемачите, които превърнаха сектора в легитимен бизнес за милиарди долари - четете тук.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още