IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки и бизнесът с марихуана

Финансовите институции остават затворени за предприемачите, които превърнаха сектора в легитимен бизнес за милиарди долари

17:03 | 12.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин за марихуана в Портланд, Орегън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин за марихуана в Портланд, Орегън. Снимка: Ройтерс

Колорадо и още няколко американски щата легализираха марихуаната за развлекателна употреба, а още много позволяват продажбата ѝ за медицински цели. Само че финансовите институции остават затворени за предприемачите, които превърнаха сектора в легитимен бизнес за милиарди долари на фона на все още трънливия конфликт между щатските и федералните закони, пише в свой анализ за DPA, цитиран от БТА, Ханес Бройщед.

Онези, които не знаят какво има на витрината на Medicine Man, лесно биха могли да объркат магазина с аптека, продаваща сиропи за кашлица или аспирин. В западния американски щат Колорадо обаче зеленият кръст, висящ отвън, има различно значение.

Скрит между ресторанти за бързо хранене в задния ъгъл на търговски площад в денвърското предградие Аурора, магазинът продава марихуана без рецепта.

Вместо бургерите или млечните шейкове, сервирани от съседните заведения, в менюто тук има набор от гурме сортове канабис - всичките легални в щата от януари 2014 година след референдум през 2012 година. В днешни дни Колорадо носи прозвището си Най-високият щат (Highest State) не само от Скалистите планини ("high" на английски означава също "развеселен" от пиене или пушене на трева - бел. ред.). 

Индустрията на легалната марихуана в САЩ процъфтява. Само Денвър вече има повече магазини за марихуана, отколкото заведения Starbucks. Двайсет и три американски щата отчасти или изцяло са легализирали марихуаната, като повечето са ограничили употребата й до медицински цели. В момента пазарът се оценява на милиарди.

Само че докатът бизнесът се развива добре, той среща големи финансови проблеми. В случая не става дума, че имаш твърде малкото пари, а за това, че трябва да имаш твърде много пари в борй. В бизнеса с марихуана доларовите сметки съвсем буквално се трупат.

Магазините за марихуана биха желали към тях да се отнасят като към всяко друго малко стартиращо дружество, което иска да си отвори сметки за бизнес банкиране и да има достъп до кредитни линии и банкови преводи, както и да управлява плащания с кредитни карти. Само че банките пазят дистанция донякъде заради страха от обвинения в пране на наркопари.

За разлика от щатските закони в Колорадо, федералното законодателство, което класифицира марихуаната като нелегален наркотик, не се е променило. Сенатска комисия постанови през юли, че банките могат да предлагат финансови услуги на индустрията с марихуана, но досега много малко са се осмелили.

Има опит за разчупване на леда. През 2014 година Колорадо издаде разрешително на кредитния съюз Fourth Corner Credit Union в Денвър, учреден, за да обслужва индистрията с марихуана. Само че той бързо удари на камък. Местният клон на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ в Канзас сити му отказа т. нар. мастър сметка, а по този начин и употребата на платежната система на УФР - жизненоважен инструмент за банковите услуги.
Fourth Corner Credit Union не приема "не" за отговор. Веднага заведе дело срещу УФР и Националното управление на кредитните съюзи (National Credit Union Administration - NCUA) - орган, който отговаря за лицензирането на кредитните съюзи на федерално ниво.
Една от целите на легализацията бе да пренасочи печалбите от търговията с наркотици от криминални предприятия към почтени предприемачи, захранвайки държавната хазна с непредвидени данъци.

„Колкото повече средства можем да канализираме от незаконна дейност към легитимни сфери като финансиране на училища или данъчни приходи за щатите, толкова повече можем да допринесем за положителна промяна в нашите общини", отбелязва в изявление Марк Мейсън, юрист и съосновател на Fourth Corner Credit Union.

Според федералните регулатори обаче обслужването на индустрия, която все още не е доказала жизнеспособността си в дългосрочен план и продължава да е нелегална на федерално равнище, крие твърде голям риск.

В крайна сметка федералното правителство държи картите. Fourth Corner Credit Union трябва да бъде допуснато в системата на Федералния резерв, за да си осигури гарантиране на влоговете.

Така че, докато интересите на отделни щати като Колорадо, за който легализирането означава печалба от данъчни приходи и туризъм, не съвпаднат с интересите на федералното правителство, ситуацията остава заплетена, а бъдещето на Fourth Corner Credit Union - несигурно.

Какво означава това за легалните продавачи на марихуана като Medicine Man в Аурора, е, че засега техният всекидневен бизнес - от плащане на служителите и доставчиците до продажба на джойнт - трябва да се извършва по старомодния начин - с брой. Бремето излиза извън пределите на логистиката и отчетността и стига до опасността от обири, срещу които на продавачите на марихуана сега се налага да харчат много за сигурността.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още