IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 19 октомври

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:52 | 19.10.15 г.
Акцентите в бизнеса на 19 октомври

В България

В началото - новини от банковия сектор. Тенденцията за спад на лихвените проценти по банковите депозити е довело до по-голямо търсене на алтернативни форми за спестявания и инвестиции. Такива са инвестициите във взаимни фондове, фондове за допълнително доброволно пенсионно осигуряване и застраховките „Живот“ със спестовен и инвестиционен характер.

Проверката на качеството на активите на българските банки е нещо, от което не можем да избягаме и трябваше да се случи, заяви председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. По думите му в дългосрочен план това ще е гаранция за стабилност, но в краткосрочен може да има негативни последствия, свързани с кредитната активност.

Крайните оценки за инцидента на българо-турската граница, при който загина мигрант от Афганистан, не са в интерес на България, каза вицепремиерът Меглена Кунева. Единствено след като е готова професионалната експертиза, ще може да се каже дали  реакцията на граничарите е била професионална, заяви тя.

След края на летния сезон - време е за подготовка за зимния. И за предстоящия зимен сезон, както миналата година, Министерството на туризма ще прилага процедурите по облекчен визов режим за турски граждани. Министерството на външните работи е стартирало и пилотен проект за онлайн подаване на документи с Турция, което се очаква още повече да облекчи визовите процедури.

В същото време стана ясно, че фонд „Земеделие“ започва изплащането на субсидии за подпомагане на сектор „Животновъдство“. Повече от 12 000 земеделски стопани, отглеждащи крави, над 14 000 собственици на кози и овце, както и 239 фермери, които гледат биволи, ще получат подпомагане по схемите за обвързана подкрепа.

По света

Продължаваме с най-актуалните въпроси от света. Гърция е изготвила план как да бъде избегната приватизацията на електроенергийния оператор (ADMIE), съобщи енергийният министър на страната Панос Скурлетис. По негови думи идеята е представена пред кредиторите на страната и има „99% одобрение“.

По другата актуална тема - бежанската криза, напрежението сред хилядите мигранти, насочили се на север през балканските страни, нараства, след като маршрутът им към Западна Европа е възпрепятстван от нови мерки за контрол. Автобуси, препълнени с хора, бяха спрени в Сърбия в неделя, което доведе до увеличаване на напрежението между разочарованите мигранти и свръхнатоварените полицейски служители.

Няма нищо апокалиптично в разговорите, водени на различно ниво за членството на Турция в ЕС, обясни говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. Той коментира посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в Турция, като по думите му тя е действала в изпълнение на постигнатите договорки по време на последния Европейски съвет.

През 2017 г. във Великобритания предстои референдум, на който трябва да се реши дали страната да остане в ЕС или не. Според някои истинският печеливш, ако това се случи, ще бъде Германия, тъй като те ще има шанса да увеличи своето влияние като един от водещите глобални финансови центрове.

И една новина от света на суровините - страните членки на ОПЕК трябва да намалят добива си на суров петрол, за да повишат цените в диапазона между 70 и 80 долара за барел, заяви петролният министър на Иран Биджан Намдар Зангане, допълвайки, че той все пак не очаква това да се случи.

На борсата

ЗАД Булстрад Виена Иншурънс груп планира да получи заем от 3,2 млн. евро от Виена Иншурънс Груп АГ Винер Ферзихерунг Групе, като сделката ще се гласува от акционерите на свиканото за 20 ноември 2015 г. общо събрание. Сделката по заема предвижда погасяване на главницата на 10-тата година от усвояването на заема.

Препоръчваме

Bloomberg TV Bulgaria днес стартира, а част от неделната програма ще бъде Invest/Or? - седмично обзорно пазарно предаване. Предаването е насочено както към инвестиционната общност, така и към всички наблюдатели на икономическите и финансови процеси в България и по света.

Денят на Вси ветии наближава, а покрай него излизат и много филми на ужасите. Един от тях е “Goosebumps: Страховити истории”, който привлече достатъчно голяма аудитория в киносалоните в САЩ и Канада този уикенд, за да се озове на върха на боксофиса в Северна Америка.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още