IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд България с 5 млн. лв. консолидирана загуба за първото тримесечие

Забавянето на отчета е поради смяна на одитора в застрахователните компании

18:06 | 01.07.09 г.
Еврохолд България с 5 млн. лв. консолидирана загуба за първото тримесечие

Загуба от 5 млн. лв. реализира Еврохолд България АД за първото тримесечие на 2009 г., показва прессъобщение на дружеството. Печалба отбелязва лизинговото направление, а резултатът на автомобилния холдинг е загуба в размер на 40 хил. лв. Основните причини за загубата в размер на 5 млн. лв. са регистрираните загуби от компаниите в Eurins Insurance group (EIG), възлизащи на 2,7 млн. лева и отрицателният резултат на Еврохолд на неконсолидирана база. Загубата на EIG за първо тримесечие се дължи предимно на регистрирания отрицателен резултат на румънската компания в размер на 2. 2 милиона лева.

Същевременно по предварителни данни Евроинс Румъния отбелязва печалба за второ тримесечие на 2009 година в размер на над 1 милион лева, което е първи положителен резултат на компанията за последните 5 тримесечия, съобщават от Еврохолд.

Според консолидирания финансов отчет за първо тримесечие на текущата година приходите от дейността на холдинга са в размер на 91 милиона лева спрямо 75,5 милиона за първо тримесечие на 2008 година. Записаните застрахователни и здравноосигурителни премии за отчетния период достигат 71,7 милиона лева спрямо 43 милиона за съпоставимия период на миналата година. Най-голямо нарастване отбелязва Евроинс Румъния със записани премии от над 50 милиона лева за тримесечието, или над 170% ръст. Към края на тримесечието румънското дружество на EIG е осмият по големина в страната застраховател с над 5% пазарен дял. Отчетените приходи от финансовия сегмент (лизинг и инвестиционно посредничество) са в размер на 8 милиона лева спрямо 5,9 милиона за същия период на 2008 година.

Автомобилното направление бележи спад в приходите от близо 50% като резултат от влошените пазарни условия. Неблагоприятно повлиян е и производственият сектор, който отчита приход за периода в размер на 4,8 милиона лева спрямо 5,4 милиона лева за съпоставимия предходен период.

От второто тримесечие на настоящата година ще започне и консолидирането на Авто Юнион, вследствие приключилата сделка по придобиването.
Забавянето на тримесечния и годишния отчет на холдинга произтече от по-късната одиторска заверка на годишния консолидиран отчет на EIG от новия одитор на всички компании в застрахователната група KPMG, довело и до последвалото закъснение при изготвянето и представянето на отчетите.

На 29 юни се проведе Общо събрание на акционерите на Еврохолд България АД. На него акционерите гласуваха за закупуването на 100% от капитала на Авто Юнион Център ЕООД. Авто Юнион Център е собственик на бизнес център Авто Юнион. Имотът е с площ 10 222 кв. м. и построени в него сгради с обща разгърната застроена площ от 26 106 кв. м. Продавач по сделката е Авто Юнион АД, което наскоро изцяло бе придобито от Еврохолд Аутомотив Груп ЕАД (дъщерно дружество на Еврохолд България АД). Сделката е свързана с процесите по вътрешно преструктуриране и обособяване на различните направления в рамките на холдинга.

Общото събрание прие годишните финансови отчети на дружеството за 2008 година и доклада на независимия одитор.
 

Свързани компании:

Етропал АД - Етрополе(ETR)

Евролийз Ауто АД - облигации(9K2A)

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Формопласт АД(FORM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още