IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд очаква продажбата на Етропал до края на 2010 г.

Автодилърите на Еврохолд България имат 10,8% дял за осеммесечието на 2009 г., компанията има готовност да купи дилъри в Румъния и Македония

14:40 | 14.10.09 г.
Кирил Бошов. Снимка: Личен архив
Кирил Бошов. Снимка: Личен архив

Започнахме продажбата за Етропал през август 2008 г., имахме оферти, но всички бяха отложени, тъй като Lehman Brothers фалира и кризата се изостри. Очаквам сделка в средата или към края на следващата година, заяви Борислав Фесчиев, член на Управителния съвет на Еврохолд България на годишна среща с инвеститорите на дружеството.

Автодилърите на Еврохолд България АД са първи по пазарен дял в България с 10,8% за осеммесечието на 2009 г. с продадени 2005 автомобила, каза Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на Еврохолд България АД. Автодилърите Нисан София, Ауто Италия, Милано Моторс, Булвария и Карго-Експрес и другите дилъри на компанията имат над 20 локации в цялата страна.

Като цяло Еврохолд има активи за 769 млн. лв. активи и 3 406 служители в 34 компании на 5 пазара, от които основни са България, Румъния и Македония, а също така присъства и в Сърбия и Турция. „Все още има значителни активи, които сме готови да продаваме при удобен момент, като това ще подкрепя основните ни бизнеси а именно застраховане, лизинг и продажба на автомобили“.

Застраховането има премиен приход от 123 млн. лв. за първото полугодие на 2009 г., уточниха от компанията. Лизинговият портфейл към 31 август е 141 млн. лв. с над 5 хил. активни договора и 2,9 млн. лв. печалба за полугодието на 2009 г.

70% от растежа в последната година се дължи на придобитите нови бизнеса, но в следващите години основен дял ще има органичният растеж, сподели Бошов.

Банките в момента не са кредитиращи, а просто трезори. Към днешна дата изключителната стагнация в банковото кредитиране продължава. Но Еврохолд осъществи облигационни емисии, продаде нестратегически активи, секюритизира лизингов портфейл, направи мецанин кредит и привлече дялов инвеститор – Глобал финанс, заяви Бошов.

Относно покупката на Авто Юнион АД, от което впоследствие беше продаден Авто Юнион Център, от компанията уточниха, че цената на първоначалната покупка е била 10 млн. евро, а не 8 млн. евро, каквато е била информацията в медиите.

През последната година персоналът на Еврохолд България е намален с 10%, което е намалило фонд работна заплата с 1,5 млн. лв. Съкращенията са на две вълни, втората от които тази есен.

В Турция се очаква предлагане на продукти в края на 2010 г. Стартът е отложен с една година поради икономическата криза, тъй като за стартирането на компанията се изисква инвестиция от 7-8 млн. евро, уточни Бошов. В турското дружество са вложени 500 хил. евро. Парите са инвестирани във финансови активи, които от своя страна покриват текущите разходи по няколкото служители.

По отношение на сръбското Таково Осигурание се прави анализ на инвестицията в контекста на нестабилен пазар и политически риск. В момента се мисли дали да се придобие мажоритарният дял. „По наша оценка в момента това не би бил обоснован разход предвид подходящите инвестиции на пазарите, в които вече оперираме и в които можем да инвестираме“.

Относно дейността в Румъния от компанията отчетоха застрахователни премии от 79,6 млн. лв. за първото тримесечие на 2009 г., а при Евроинс България премийният приход е 36,2 млн. лв. Спадът от 5% на полиците на Евроинс България за първата половината на годината ще бъде компенсиран до края на 2009 поради разгръщане на синергията, казаха от дружеството.

Евроинс Здравно Осигуряване отчита 14% ръст на годишна база, въпреки че оперативните разходи са съкратени с 50%, след премахване на половината от клоновата мрежа и съсредоточаване върху корпоративни клиенти

Предстои покупка на автомобилен дилър в Румъния с 3 800 продадени автомобили през 2008 г. и дилър в Македония с 1000 продадени автомобили през 2008 г., заяви Борислав Фесчиев. Планира се и покупка на лизингова компания в Румъния, която е пред фалит. Еврохолд оглежда за покупка и компании на ръба на банкрута в България.

Току-що е завършено увеличение на капитала на Евроинс Румъния с 6 млн. евро, заяви още Кирил Бошов.

Още от срещата с инвеститорите:

Еврохолд очаква 8,4 млн. лв. печалба за 2009 г.

Евроинс Румъния очаква да започне да отчита печалба през 2010 г.

Свързани компании:

Етропал АД - Етрополе(ETR)

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още