IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митниците санкционират Леденика за неплатен акциз

Предотвратени са щети за държавния бюджет в размер на над 50 хил. лв.

12:07 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Митниците санкционират Леденика за неплатен акциз

При проверка на камиони с бира е установено наличието на 122 хил. литра бира без документи за платен акциз, които принадлежат на пивоварна в района на град Мездра. Справка на Investor.bg показа, че в района на Мездра единствената бирена фабрика е тази на „Леденика ММ“ АД.

Проверката е извършена от митническа мобилна група към дирекция „Оперативен митнически и акцизен контрол" в Централно митническо управление, съобщиха от митниците.

Двата камиона са били натоварени с бира в пластмасови и стъклени бутилки в разфасовки от 0,5 до 2 литра. Стоката е била приготвена за спедиция към търговски обекти. При проверка на фабриката са установени нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове, като липса на измервателни уреди и липса на отчет за вложените суровини и готовата продукция. Митническите служители не са открили технологични дневници и дневници за складова наличност. Не са издавани и акцизни и други документи за продажбата на готова продукция.

Също така е установено, че не са изпълнени изискванията на закона, за разделяне на дистрибуторския склад от данъчния склад, т.е. на продукцията, за която вече е платен акциз, и тази, за която акцизът предстои да бъде платен. Открита е и колона за изваряване на спирт, която не е вписана в лиценза за управление на данъчен склад и производствени листове за извършеното производство.

Със задържането на двата камиона са предотвратени щети за държавния бюджет в размер на над 50 хил. лева данъчни задължения, 15 хил. лв. от които - акциз. Тъй като икономическият оператор не е изпълнил изисквания по Закона за акцизите и данъчните складове, лицензът му за данъчен склад предстои да бъде отнет. Това решение обаче би могло да бъде обжалвано от фирмата. Проверката продължава, като към момента се проверява и дистрибуторската мрежа на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още