IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Гърция се забави, но остава висока

Инфлацията е продължила да оказва натиск върху доходите на домакинствата

13:41 | 09.08.22 г. 2
Снимка: Loulou D'Aki/Bloomberg
Снимка: Loulou D'Aki/Bloomberg

Годишната инфлация в Гърция се е забавила леко от 12,1% през юни до 11,6% през юли, но въпреки това е останала близо до най-високото си ниво от близо 30 години, сочат данните на статистическата служба на страната, цитирани от Ройтерс.

Основен двигател на движението са били поскъпналите енергия, храни, транспорт и настаняване. На месечна база инфлацията се е забавила до 1,8%.

Хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс също е показал забавяне до 11,3% през юли, докато месец по-рано се е равнявал на 11,6%. Хармонизираната инфлация е индекс от компоненти, които се използват в ЕС, за да се измери покачването на цените по устойчив начин.

Задържането на показателя на високи равнища показва, че инфлацията е продължила да оказва натиск върху доходите на домакинствата.

Цената на природния газ се е покачила със 178,9% на годишна база, а тази на електроенергията - с 55,8%. Горивото за отопление е станало с 65,1 на сто по-скъпо спрямо юли 2021 г. Транспортът е бил с 20,6% по-скъп, а храните и безалкохолните продукти - с 13%, сочат още данните на статистическата служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Та същото гърцко островче , взело да сменило градският си автубус с електрически , внесли си хората електрически мотопеди и електрически коли . И сега взели та изградили и зарядна станция за тях , захранвана от фотосоларни панели ... :))) ... А тука форумните нефто-газови-световни-експерти вещаят светли бъднини за петролът и газчицата ... Дрогаре антиваксъре , ква я мислихте ква взе да става ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Форумните апокалиптици друго пишат ... :))) ... Анархистични бунтове , глад , тъмнина , студ , манифестации на трудещите се ... Туканка нали следим с дрогарете антиваксъре едно гръцко островче Тилос , дето взе та би шута на дизеловите генератори и от години е на 100% захранване на ВЕИ ... Те му мрежата в реално време ... https://s4s.eunice.gr/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още