IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият сезон в Гърция няма да бъде засегнат заради войната

Ежедневните разходи на туристите обаче може да се повишат

22:08 | 16.05.22 г.
Туристическият сезон в Гърция няма да бъде засегнат заради войната

Войната в Украйна няма да окаже голямо влияние на туристическия сезон в Гърция, но последствията от конфликта може индиректно да повлияят на ежедневните разходи на туристите. Това коментира Иван Петрински, журналист и международен редактор в newsONE tv в ефира на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„През 2019 г. руските туристи са били едва 1,9% от общия брой туристи в Гърция, като са донесли 2,4% от приходите в туризма. Делът на украинските туристи е още по-малък и тази година гръцкия туризъм няма да бъде засегнат от липсата на посетители от двете страни. 40% от приходите на Гърция са от места като остров Крит. Надали войната ще повлияе на хората, които ходят в тези дестинации. Те идват предимно от богати западни страни, най-вече Великобритания, Германия, Франция, Италия и САЩ“, отбелязаа Петрински.

Според него обаче последствията от войната могат да окажат индиректно влияние на ежедневните разходи на туристите. По негови думи в момента „има 20-30% покачване на цените на стоките и на услугите в Гърция“, но от друга страна, според него, туристите не правят толкова сметка на парите и на дребните харчове.

По отношение на повишените цени на енергийните източници гостът посочи, че „гръцкият туризъм не е толкова енергийно зависим, той е предимно летен, а Гърция инвестира много във ВЕИ през последните години.

Журналистът смята, че цените са по-ниски от тези в Западна Европа и по този начин могат да привлекат много потенциални туристи, особено от САЩ.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още