IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно у нас е продължила да расте през май, но губи инерция

НСИ регистрира повишение на оборотите на търговците на дребно в България през май с 5% на годишна база

12:36 | 08.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Оборотът в търговията на дребно в България е продължил да расте през месец май, но затвърждава тенденцията към забавяне на фона на ускоряването на инфлацията.

На годишна база повишението на оборотите на търговците на дребно у нас (с изключение на търговията с автомобили и мотоциклети) е с 5% спрямо равнището от същия месец на 2021 г., сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение, за април годишният ръст е 5,7%, за март - 9,6%, за февруари - 6,6%, а за януари - 11,1%.

Изменение на оборота в търговията на дребно спрямо съответния месец на предходната година

На месечна база картината е по-оптимистична, като оборотът е нараснал с 0,4% през май спрямо април, обръщайки тенденцията към спад от предходния месец (-1,1%).

Изменение на оборота в търговията на дребно спрямо предходния месец

По-съществен ръст на месечна база е регистриран в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - със 7,3%. Увеличение на оборота се наблюдава също при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0,5%.

Значителен спад има при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 9,3%, и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2,9%.

На годишна база се наблюдава увеличение на оборота при всички големи групи: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (по 7,2%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,7%).

Оборотите в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет нарастват силно с 19,8%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 15,7%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 10,4%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6,6%, и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 5,3%. Оборотът намалява в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още