IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е трета в ЕС по ръст на промишленото производство през юни

Преди нас се нареждат единствено Ирландия и Дания

14:20 | 12.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

България се нарежда трета сред държавите членки на Европейския съюз (ЕС) по годишен ръст на промишленото производство през юни, показват данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в петък.

Според тях промишленото производство у нас е нараснало със 17,4% на годишна база през юни (спрямо 20,5% ръст през май), докато на месечна база се е свило с 0,9 на сто. Резултатът ни нарежда трети след Ирландия (25,4% годишен ръст) и Дания (25% годишен ръст).

Годишно изменение на промишленото производство  в Европа през юни. Източник: Евростат Годишно изменение на промишленото производство в Европа през юни. Източник: Евростат

Като цяло промишленото производство в ЕС се е увеличило с 3,2% спрямо юни 2021 г. и с 0,6% спрямо май тази година. Отчетеният ръст в еврозоната е в размер на съответно 2,4% за година и 0,7% за месец.

В еврозоната продукцията на капиталови стоки се е увеличила с 2,6% на месечна база, на енергия с 0,6%, докато тази на междинните, трайните потребителски и нетрайните потребителски стоки е намаляла със съответно 0,1%, 0,6% и 3,2%

В ЕС картината е същата - продукцията на капиталови стоки и енергия е нараснала (с по 2,1% и 0,7%), докато на останалите групи е намаляла - на междинни стоки с 0,3%, на трайни потребителски с 1,1%, а на нетрайни потребителски с 2,3 на сто.

На годишна база производството на капиталови стоки в еврозоната се е повишило със 7,6% през юни, на трайни потребителски с 4%, докато на енергията е останало без промяна. Продукция на междинни стоки и нетрайни потребителски стоки е намаляло с по 0,5% и 1,1%.

В ЕС капиталовите стоки са нараснали със 7,5 на сто за година, продукцията на нетрайни потребителски стоки с 2,6%, на трайни и на енергия с по 2,4%, а тази на междинни стоки е останала без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още